Proba uoči Grčke
0

Kvesić i Mujdža na spisku igrača za utakmicu protiv Slovenije

Klix.ba
Safet Sušić
Safet Sušić i Jasmin Baković (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor reprezentacije BiH Safet Sušić danas je saopćio spisak igrača za prijateljsku utakmicu protiv Slovenije 6. februara u Ljubljani. Novo ime u reprezentaciji je lijevi bek Željezničara Josip Kvesić, koji će imati priliku da pokaže šta zna u dresu odabrane selekcije naše zemlje. Među pozvanim igračima nalazi se i Mensur Mujdža, koji će doći u Sloveniju ako se oporavi i bude u sastavu Freiburga uoči utakmice Slovenija - BiH.

Među pozvanim igračima, kao što je već najavljeno, nema Zvjezdana Misimovića, niti povrijeđenog Sejada Salihovića.

Na spisku su: Asmir Begović (Stoke City), Asmir Avdukić (FK Borac, Banja Luka), Ervin Zukanović (KAA Gent), Emir Spahić (Sevilla FC), Toni Šunjić (FC Zorya Lugansk), Mensur Mujdža (SC Freiburg), Ognjen Vranješ (FC Alania Vladikavkaz), Muhamed Bešić (Ferencvarosi FC), Senad Lulić (SS Lazio Roma), Miralem Pjanić (AS Roma), Josip Kvesić (FK Željezničar), Adnan Zahirović (PFC Spartak Nalchik), Ivan Sesar (Elazigspor), Haris Medunjanin (Gaziantepspor), Senijad Ibričić (FC Kasimpasa), Muamer Svraka (FK Željezničar), Miroslav Stevanović (Sevilla FC), Edin Džeko (Manchester City FC), Vedad Ibišević (VfB Stuttgart) i Avdija Vršajević (HNK Hajduk Split).

Poziv za 20 igrača

"Na spisku je 20 igrača, iako ih mogu koristiti samo 17. Kada bude utakmica protiv Grčke iskoristit ću mogućnost da pozovem svih 22 igrača", istakao je selektor Safet Sušić.

Napomenuo je da je bio u kontaktu sa Mensurom Mujdžom koji ima problema s leđima, pa je upitan za prijateljsku utakmicu sa Slovenijom.

"Čuo sam se s njim i dogovorili smo se da dođe ukoliko bude u sastavu Freiburga ili na klupi prije utakmice sa Slovenijom. Ako ne, onda neću insistirati na tome da dođe. Pozvao sam i Josipa Kvesića iz Željezničara, jer se oslobodilo mjesto na lijevom boku, zbog povrede Sejada Salihovića. Pratio sam njegove igre u mladoj reprezentaciji i Željezničaru, a sa svih strana sam dobio informaciju da je riječ o talentovanom igraču", kazao je popularni Pape.

Govoreći o utakmici sa Slovenijom Sušić je kazao da bi možda bilo dobro napraviti neku pauzu u dobrim rezultatima i da ne očekuje pobjedu po svaki cijenu, jer Slovenci nisu puno slabija reprezentacija.

Napomenuo je da je njemu važno da igrači imaju dobar odnos prema reprezentaciji i da zajedno provedu tri dana.

"Već razmišljam o utakmici protiv Grčke i siguran sam da će igrači biti motivisani u Ljubljani, jer im dobra partija može osigurati mjesto u utakmici protiv Grčke", kazao je selektor.

Velika podrška bh. navijača

Generalni sekretar Nogometnog Saveza BiH Jasmin Baković potvrdio je da je okupljanje igrača 4. februara.

"Prema informacijama iz Nogometnog saveza Slovenije prodato je svih 16.000 ulaznica, što potvrđuje da je interes ogroman. Iako je NS BiH dobio svega 2.450 ulaznica navijači su uspjeli na druge načine doći do karata, pa će na stadionu biti više od polovine naših navijača. Uslovi će biti dobri, jer je stadion pokriven, a na terenu ima grijanje", naglasio je Baković.

Sušić i Baković su govorili i o nesparozumu koji se desio u vezi sa pozivom u goste mladih igrača Seada Hajrovića, Harisa Seferovića, Alena Halilovića i Seada Kolašinca.

Selektor je rekao da je to bio sitni nesporazum jer je NS BiH uputio poziv, a on nije znao za to. Kazao je da su se igrači Hajrović i Seferović odazvali na poziv i potvrdili dolazak u Sloveniju, dok se Kolašinac javio i rekao da mu je drago što je dobio poziv, ali da neće moći doći jer mu klupske obaveze to ne dozvoljavaju, a njegov klub Schalke nema obavezu da ga pusti, jer je riječ o prijateljskoj utakmici. Halilović se nije javio i ne zna se da li dolazi ili ne.

"Poziv u goste sam uputio mladim igračima kako bih spriječio druge reprezentacije da nam kradu igrače. Cilj je bio da razgovaramo s njima i vidimo kakve su njihove želje i namjere prema reprezentaciji", istakao je Baković.

BiH nije među deset najboljih na svijetu

Na pitanje da li je bio u kontaktu sa Zvjezdanom Misimovićem, Sušić je rekao da se Misimović nije javio prije odlaska u Kinu, iako je to očekivao od njega. No, naglasio je da neće otpisati nijednog igrača reprezentacije - ni Zvjezdana Misimovića, niti Zlatana Muslimovića, Elvira Rahimića, pa čak ni Sašu Papca.

Sušić se zahvalio selektoru Slovenije Srećku Katanecu, ali smatra da reprezentacija BiH nije među 10 najboljih na svijetu, no uz sve pobjede do kraja kvalifikacija može ući u 15 najboljih.

Prijateljski susret između BiH i Slovenije je na rasporedu 6. februara u 18 sati na ljubljanskom stadionu Stožice, kapaciteta 16.000 mjesta. Reprezentativci će se okupiti 4. februara.