Nogomet
42

Kvalifikacije za SP: Njemačka deklasirala Norvešku, Crnoj Gori bod u drami protiv Rumunije

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U grupama C, E i F kompletirane su utakmice 1. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Najviše pažnje privlačio je meč aktuelnih prvaka svijeta Njemačke i domaćina Norveške. Slavio je Elf ubjedljivim rezultatom 3:0.

Grupa C

Njemačka je na impresivan način krenula u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje će braniti titulu prvaka svijeta osvojenu prije nešto više od dvije godine u Brazilu gdje je u finalu nakon produžetaka savladana Argentina sa 1:0.

Tim Joachima Lowa je bez naročitih problema savladao Norvešku u gostima (3:0). Od početka meča Nijemci su pleli mrežu oko šesnaesterca Norveške te pravili ogroman pritisan visoko na polovici terena domaćeg tima.

Izrazito ofanzivan pristup isplatio se u 16. minuti kada je Muller pogodio za 1:0. Prethodno je šutirao Khedira, lopta se odbila do Ozila koji lukavo pronalazi Mullera u kaznenom prostoru, a ovaj uspijeva izboriti se za udarac i pogoditi mrežu.

Vodstvo Njemačke udvostručio je desni bek Kimmich u 45. minuti na asistenciju Mullera. Konačnih 3:0 postavio je Muller svojim drugim golom na utakmici, a asistent kod ovog gola bio je Khedira.

Češka je na svom terenu dočekala Sjevernu Irsku. Meč je okončan nepopularnim rezultatom 0:0.

Ranije je u ovoj grupi Azerbejdžan savladao San Marino u gostima (1:0).

Grupa E

Rumunija je u uzbudljivoj završnici remizirala sa Crnom Gorom (1:1) na Cluj Areni. Svi golovi su pali u posljednjih pet minuta regularnog dijela, a onda je Rumunija u 96. minuti promašila penal. Prvo je domaći tim u 85. minuti preko Pope poveo sa 1:0, ali je samo dvije minute kasnije na 1:1 postavio Jovetić. I kada se primakao kraj sudijske nadoknade od pet minuta, dosuđen je penal za Rumune, ali je Stanciu šutirao preko gola.

Ranije su igrali Danska, koja ranije je sa 1:0 kod kuće savladala Armeniju, te Kazahstan i Poljska (2:2) koji su podijelili bodove u Astani.

Grupa F

Škotska je očekivano kao gost savladala Maltu rezultatom 5:1. Snodgrass je pogađao tri puta (10', 60' penal, 84'), dok su preostala dva pogotka postigli Martin (53'), Steven Fletcher (78'). Malta je meč završila sa dva igrača manje pošto su direktna isključenja dobili Caruana (59') i Gambin (91').

Ranije su u ovoj grupi bodove podijelile domaćin Litvanija i Slovenija (2:2), dok je Engleska slavila u gostima protiv Slovačke (1:0).