Nogomet
103

Tok utakmice / Kvalifikacije za SP: Grčka - BiH 1:1

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na stadionu "Georgios Karaiskakis" u Pireju u 4. kolu grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. remizirala je protiv reprezentacije Grčke (1:1). Tekstualni prijenos sa fotografijama i videozapisima mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.
  • Kraj.

90+5' - Gol! 1:1. Tzavellas je topovskim udarcem donio bod Grcima. Nesreća za naš tim.

90+4' - Žuti karton i za Vrajneša. Žuti karton i za Tzavellasa.

90+3' - Jajalo je prekinuo grčki napad i dobio žuti karton.

90+' - Igrat će se pet minuta sudijske nadoknade.

90' - Opasno! Šunjić u ključnom trenutku "skida" loptu sa glave Mitrogloua. Grci izborili korner, ali smo se spasili.

87' - Treća izmjena u našem timu. Hajrovića mijenja Bičakčić.

87' - Izmjena kod Grka. Karelis mijenja Mantalosa.

84' - Izmjena u našem timu. Đurić ulazi umjesto Ibiševića.

81' - Šansa! Ibišević šutira preko gola nakon centaršuta Pjanića.

81' - Pjanić je preuzeo kapitensku traku.

79' - Crveni karton za Džeku! Drugi žuti za našeg kapitena. Crveni karton je dobio i Papadopoulos. Papastathopoulos je dobio žuti karton. Žuti karton je dobio i Lulić.

76' - Gužva. Fauliran je Džekom, a onda je nastala prava gužva. Sudije se raspravljaju prije donošenja odluke. Nesvakidašnja situacija. Džeko već ima žuti karton.

74' - Kakva šansa! Pjanić je dobio loptu od Lulića i sa svega 11 metara poptuno sam šutirao pored gola. Šutu je prethodila odlična akcija našeg tima gdje su veliku ulogu odigrali Jajalo i Lulić.

72' - Opasno pred našim golom! Mitroglou je bio u prilici u našem kaznenom prostoru, Šunjić u ključnom trenutku spašava, a onda odbijenu loptu šutira Stafylidis. Njegov udarac odlazi pored gola.

69' - Spahić ne može nastaviti utakmicu. Šunjić će ga zamijeniti.

68' - Bez opasnosti za Grke nakon kornera. Spahić je ostao ležati na zemlji na sredini terena. Ukazuje mu se pomoć.

67' - Šansa! Ponovo je Džeko u prilici, ali Karnezis brani. Novi korner za naš tim.

66' - Pjanić je opstruirao izvođenje slobodnog udarca domaćeg tima i dobio je žuti karton. Prethodno je žuti karton dobio Hajrović.

65' - Na tribinama je tačno 20:075 gledalaca.

64' - Udarac Mantalosa sa oko 17 metara lagano brani Begović.

62' - Džeko je bio u prilici! Izašao je jedan na jedan protiv Karnezisa, pokušao ga predriblati, ali na kraju samo korner. Naši su tražili penal. Potom Pjanić izvodi korner, a Grci ponovo izbijaju loptu.

61' - Prva izmjena kod Grka. Maniatisa je zamijenio Gianniotas.

59' - Grčka je sve opasnija. Opasan napad preko lijeve strane i prvi korner za domaćina. Nakon centaršuta glavom šutira Papastathopoulos, ali udarac nije bio snažan i Begović lagano brani.

55' - Stativa! Kakav udarac Fortounisa! Ofanzivac Grčke je šutirao sa oko 20 metara, Begović je krajnjim naporom dodirnuo loptu koja pogađa stativu. U nastavku akcije Grci šutiraju preko gola.

52' - Korner za naš tim izveo je Pjanić. Kratko dodavanje pa onda ubačaj, ali nakon kraće gužve, Grci izbijaju loptu.

51' - Imali smo kontru četiri na četiri, ali je Lulić na kraju poslao pogrešan pas prema Hajroviću.

49' - Pjanić je ostao ležati na nekih 40 metara od gola Grčke i lopta je izbačena. Žuti karton za Samarisa.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

  • Belgija kod kuće na poluvremenu vodi sa 3:1 protiv Estonije.

  • Odlična statistika našeg tima. Apsolutna dominacija u prvih 45 minuta. Imali smo osam šuteva, a Grci samo jedan. Posjed je također bio na našoj strani (60-40), kao i broj tačnih pasova (251-121). Mi smo izveli jedan korner, a Grci nijedan.

Foto: Screenshot BHRT
Foto: Screenshot BHRT
  • Kraj prvog poluvremena.

45+2' - Velika šansa! Mitroglou je izašao jedan na jedan protiv Begovića koji brani njegov udarac. Sretno je lopta došla do napadača Grčke koji dolazi do prve šanse svog tima na meču.

45+' - Eriksson je prvo poluvrijeme produžio za četiri minute.

42' - Stafylidisu žuti karton nakon prekršaja nad Džekom na sredini terena. Gromoglasno navijanje naših navijača.

39' - Gol je zvanično upisan kao autogol Karnezisa.

36' - Utakmica je nastavljena.

33' - Sada su navijači obje reprezentacije izazvali bakljadu tako što su se gađali bakljama, javlja naš reporter. Utakmica je prekinuta nakratko.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

32' - Važno je napomenuti da je Pjanićeva lopta pogodila stativu, a onda odbila o leđa Karnezisa i ušla u gol.

32' - GOOOOOOOOOOOOOOOL! GOOOOOOOOOOOOOOOL! Pjanić!!! Čekali smo ga i dočekali! Njegovih slobodnih udaraca boji se cijela Evropa! Evo dokaza zašto! Majstorija!

30' - Izborili smo prvi korner na utakmici. Izvest će ga Pjanić. Spasili su se Grci. U nastavku akcije dolazimo do lopte i Džeko je na oko 25 metara izborio slobodan udarac. Čekamo Pjanića.

27' - Novo uzbuđenje pred golom Grčke. Pjanić traži Džeku koji ne uspijeva zahvatiti loptu glavom.

26' - Ponovo smo izazvali pometnju u kaznenom prostoru Grčke, ali ostaje 0:0. Pjanić je u šesneastercu došao do lopte, ali nije uspio iskontorlisati je pošto se oko njega nalazila odbrana domaćeg tima koja je otklonila opasnost.

24' - Šansa! Ponovo Džeko. Hajrović je dodao Dijamantu loptu koji sa oko 18 metara šutira preko gola.

22' - Šansa! Džeko je dobio loptu na vrhu šesnaesterca, ali njegov prizeman udarac brani Karnezis.

21' - VELIKA ŠANSA! Hajrović šutira tik pored desne stative. Najprije smo imali opasan centaršut sa lijeve strane, lopta dolazi do Pjanića koji pada u kaznenom prostoru, ali sudija se nije oglasio. Lopta potom dolazi u noge Hajroviću koji fantastično šutira sa desne strane šesanesterca, ali lopta odlazi pored desne stative Karnezisovog gola. Najbolja šansa na utakmici.

18' - Izborili smo prekršaj na oko 18 metara na desnoj ivici šesnaesteca. Pjanić pogađa živi zid, a u nastavku akcije Grci ispucavaju loptu.

17' - Velika šansa! Pjanić je sjajnim pasom pronašao Džeku koji je izbjegao ofsajd zamku, ali je loše primio loptu iako je bio sam ispred Karnezisa.

16' - Opasan napad našeg tima. Hajrović je centrirao, lopta preletila na drugu stativu do Lulića koji vraća loptu Pjaniću, ali naš veznjak ne uspijeva zahvatiti je i zaprijetiti Karnezisu.

13' - Oštar ubačaj iz slobodnog udarca nikoga nije dodirnula. Grci su tražili penal zbog gurkanja Vranješa i Torosidisa, ali sudija se nije oglasio.

11' - Sada i Džeko pravi prekršaj na desnoj strani izvan našeg šesnaesterca. Žuti karton za Džeku.

10' - Prvi žuti karton na meču dobio je Spahić nakon prekršaja na desnoj strani naše odbrane na oko 30 metara od našeg gola. Oštra odluka glavnog sudije Jonasa Erikssona.

9' - Grci burno reaguju nakon prekršaja Vranješa na sredini terena. Naš igrač je prošao bez opomene.

5' - Opasan napad Grčke preko desne strane, mnogo prostora je ostavljeno Torosidisu koji centrira, ali Begović hvata loptu.

2' - Šansa! Kolašinac je centrirao sa lijeve strane, a Ibišević šutirao glavom u Karnezisa koji bez većih problema brani.

1' - Utakmica je počela. Sretno Zmajevi.

20:44 - Ognjen Vranješ, Senad Lulić, Sead Kolašinac, Haris Medunjanin, Mato Jajalo i Milan Đurić su naši igrači kojima prijeti suspenzija u slučaju javne opomene.

20:43 - Završeno je intoniranje himne domaćina koja je također popraćena bakljadom i plavom dimnom zavjesom domaćih navijača. Uz to, Grci su na tribinama razvili veliki dres.

20:40 - Himna je završena uz povremene zvižduke sa tribina, ali i nevjerovatno navijanje naših navijača. Tokom naše himne BH Fanaticosi su zapalili nekoliko baklji. Slijedi himna Grčke.

20:38 - Igrači oba tima izlaze na teren. Slijedi intoniranje himni. Prvo himna naše zemlje.

20:36 - Čeka se izlazak oba tima na teren i intoniranje nacionalnih himni.

20:33 - Trojica navijača reprezentacije BiH pretučena su večeras ispred stadiona Georgios Karaiskakis u Pireju. Kako javlja reporter Klix.ba, naše navijače su pretukli navijači Grčke koji su vikali "Kosovo je Srbija", a potom ih udarali.

20:29 - U posljednjih pet mečeva BiH je upisala četiri pobjede (jedna nakon penala) i jedan poraz, a isti učinak imaju i Grci. Večeras bi mogla presuditi odlična forma naših ofanzivnih igrača.

20:25 - Igrači čija forma obećava su Edin Džeko (prvi strijelac Serije A), Miralem Pjanić (odličan učinak po pitanju golova i asistencija), Vedad Ibišević (četvrti strijelac Bundeslige), Edin Višća (ponajbolji igrač prve ekipe turskog prvenstva), a tu bi bio i Sead Kolašinac (pet asistencija sa pozicije lijevog beka) da nije imao zdravstvenih problema. Više o formi naših igrača možete pročitati na ovom linku.

20:22 - Utakmica bi mogla biti posebna za kapitena Bosne i Hercegovine Edina Džeku koji juri jubilarni 50. gol za reprezentaciju čime bi mogao postati tek 19. evropski igrač sa tim brojem golova za nacionalni tim u historiji.

20:16 - "Pobjeda je naš cilj, ne razmišljamo o drugom ishodu meča", jasan je bio grčki selektor Michael Skibbe na konferenciji za medije.

20:15 . "Remi bi također bio dobar rezultat, ali mi ne kalkulišemo, pripremali smo se da igramo na pobjedu. Međutim protiv dobre ekipe kakva je Grčka, remi nije nezadovoljavajući", rekao je selektor bh. reprezentacije Mehmed Baždarević na konferenciji za medije pred utakmicu.

20:12 - U našem taboru su se pribojavali eventualnog izostanka lijevog beka Schalkea Seada Kolašinca koji se zbog zdravstvenih problema ekipi pridružio tek u Atini, a ne u Zenici kako je bilo planirano. Na svu sreću, Kolašinac večeras igra od prve minute.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

20:10 - Prema slobodnoj procjeni našeg reportera na tribinama stadiona u Pireju nalazi se oko 2.000 naših navijača. Domaći navijači uz bubnjeve pružaju gormoglasnu podršku svom timu. Više o stadionu "Georgios Karaiskakis" možete pročitati na ovom linku.

20:08 - U našem timu zbog povreda nema veznjaka Evertona Muhameda Bešića, koji već dugo izbiva sa terena, i Edina Višće koji je otpao na posljednjem treningu. Selektor Baždarević je na spisak namjervao uvrstiti i štopera Astane Marina Aničića, kao i veznjaka Rennesa Sanjina Prcića, ali su obojica otpala zbog povreda. U redovima Grčke najviše bi mogao nedostajati štoper Rome Kostas Manolas koji zbog povrede nije ni došao na okupljanje. Pripreme pred ovaj meč napustio je veznjak Cagliarija Panagiotis Tachtisidis koji se povrijedio u prijateljskom meču protiv Bjelorusije protekle srijede kada su Bjelorusi slavili sa 1:0. Povreda Tachtisidisa otvorila je vrata veznjaku Emmauoilu Siopisu (22) iz Panioniosa te Giorgosu Koutroubisu (25), štoperu Panathinaikosa. Obojici je ovo prvi put u karijeri da dobiju poziv za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje.

20:07 - Bosna i Hercegovina je do sada sedam puta igrala protiv Grčke od čega šest puta u kvalifikacijama. Grčka je slavila četiri puta, dok su dva meča okončana remijem. U posljednje tri utakmice proitv Grčke upisali smo pobjedu i dva remija protiv ove reprezentacije. Interesantno je da nikada nismo slavili u gostima protiv ove zemlje.

20:06 - Igrači BiH i Grčke su izašli na zagrijavanje stadiona "Georgios Karaiskakis". Naš tim je popraćen uz navijanje: "Bosna, Bosna". Stadion je trenutno poluprazan.

20:05 - Bosna i Hercegovina nakon tri odigrana kola ima šest bodova i na trećem je mjestu, dok je Grčka na drugom mjestu tabele sa maksimalnih devet bodova koliko ima i prvoplasirana Belgija.

Prvu utakmicu 4. kola grupe H odigrali su Kipar i Gibraltar, a slavio je Kipar sa 3:1. U terminu od 20:45 Belgija igra kući protiv Estonije.

20:01 - Ovo su sastavi oba tima za večerašnji meč:

Mehmed Baždarević je odlučio na teren poslati sljedećih 11 igrača: Asmir Begović - Ognjen Vranješ, Emir Spahić, Ervin Zukanović, Sead Kolašinac - Izet Hajrović, Miralem Pjanić, Mato Jajalo, Senad Lulić - Edin Džeko, Vedad Ibišević.

Selektor Grčke Michael Skibbe je na teren odlučio poslati ovih 11 igrača u formaciji 4-2-3-1: Orestis Karnezis - Vasilis Torosidis, Sokratis Papastathopoulos, Kyriakos Papadopoulos, Giorgios Tzavellas - Giannis Maniatis, Andreas Samaris - Petros Mantalos, Kostas Fortounis, Kostas Stafylidis - Kostas Mitroglou.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba. Dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 4. kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojoj se sastaju reprezentacije Grčke i Bosne i Hercegovine. Meč počinje u 20:45 sati sa direktnim prijenosom na BHRT-u.