Nogomet
43

Kusturica za Klix.ba: O Bordo timu svi pričaju, ovo je nagrada za mukotrpan rad

Piše: Edin Isanović
Edis Kusturica (Foto: Klix.ba)
Edis Kusturica (Foto: Klix.ba)
Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo, jedan je od najzaslužnijih za aktuelnu situaciju u Titivoj 38/b. Bordo tim je iz dana u dan sve organizovaniji i finansijski stabilniji. To su konačno počeli pratiti i rezultati pa će tako tim sa Koševa večeras igrati prvu utakmicu play-offa Evropske lige protiv Borussije Monchengladbach. Kusturica je za Klix.ba govorio o euforiji koja je preplavila glavni grad BiH, naglasio je kako je Bordo tim postao brend.

U uvodu je napomenuo kako je meč sa Borussijom priznanje za dugogodišnji mukotrpan rad.

"Ovo je jedna od najznačajnijih utakmica u historiji FK Sarajevo. Ne sjećam se važnije nakon Manchester Uniteda i HSV-a. Ipak, dolazi ekipa iz lige petice, iz zemlje koja je svjetski prvak u nogometu, peterostruki su prvaci Njemačke. To će biti praznih nogometa u glavnom gradu naše zemlje koji je FK Sarajevo priredio ne samo svojim navijačima, nego ljubiteljima nogometa širom BiH. Ovo je pozitivna vibracija i ja sam ponosan na ovaj uspjeh“, naglasio je prvi čovjek koševskog tima za naš portal.

Napravljen ogroman iskorak

Dodaje kako očekuje krcato Koševu.

"Mislim da će biti oko 30 hiljada gledalaca, potražnja za kartama je enormna. Prodaja za istok i sjever je zaustavljena, jug je rezervisan za gostujuće navijače koji će biti oko dvije hiljade. Na zapadu ima još malo karata. Realno je očekivati pun stadion i to će nam biti veliko priznanje. Događaj i zaslužuje takvu posjetu“, apostrofirao je naš sagovornik.

Kusturica podvlači da je FK Sarajevo promijenio kurs razmišljanja u BiH.

"Nedavno sam rekao da smo mi osuđeni na uspjeh. Napravili smo veliki iskorak. U srijedu naveče smo sjedili sa predstavnicima Borussije i kada smo im prezentirali šta smo uradili, shvatili smo da smo na pravom putu. U Monchengladbachu rade isto što i mi, samo što imaju veći budžet. To je garant našeg uspjeha i vjerujem da će Sarajevo postati još veći klub, priznat na Balkanu i šire. Uradili smo odlične stvari i zadovoljan sam. Prva faza je završena, sada idemo dalje. Radimo na izgradnji trening kampa koji treba da omogući proizvodnju mladih nogometaša. Treća faza bit će vezana za rekonstrukciju Koševa, a ozbiljno razmišljamo o izgradnji vlastitog stadiona. Time se završava proces koji smo zacrtali. Naravno, uz ostvaranje najvećih sportskih rezultata. Mi smo sretni što smo priznati u Evropi. O Sarajevu svi govore, pišu, razgovaraju... Nijemci nas respektuju, uvažavaju i znaju sve o nama. Znaju da smo peti klub u bivšoj Jugoslaviji, da smo najveći u BiH, da imamo najviše navijača“, istakao je Edis.

Vincent Tan vjerovatno dolazi na uzvratnu utakmicu u Njemačku

Napomenuo je da je Vincent Tan izuzetno zadovoljan aktuelnom situacijom. Nakon pobjede u Grčkoj i plasmana u play-off čestitao je svima u klubu.

"Svjestan je da sa Sarajevom može praviti vrhunske rezultate i dogovorili smo produženje saradnje - organizacijske i finansijske. Ne mogu da ne izrazim svoje zadovoljstvo i zahvalnost gospodinu Tanu što razumije naše ideje, energiju i emocije. Pozvali smo ga da dođe na jednu od dvije historijske utakmice sa Borussijom. Realnije je da dođe u Njemačku, jer je on globalni biznismen na nekoliko kontinenata, tako treba cijeniti njegovo vrijeme i obaveze“, naglasio je predsjednik FK Sarajevo.

Na kraju je istakao kako će utakmica sa Borussijom biti opterećavajuća za oba tima.

"Ni nama, ali ni njima, neće biti lako. Ipak, doći u Sarajevo i izaći pred 30 hiljada vatrenih navijača, nije jednostavno. Igraju oni pred punim stadionima, ali je ovdje mnogo vatrenije. Drugačije su emocije i energija. Siguran sam da ćemo dostojno prezentirati klub, grad i BiH. 'Pobit' ćemo se s njima, pa ćemo vidjeti šta će biti. Ja sam umjereni optimista, imamo dobru ekipu, puno ambicija koja zna šta hoće. Ako se poklope neke stvari, bit će dobro. Imamo određene šanse“, zaključio je Kusturica.