Nogomet
0

Kup konfederacija: Pirlo postigao sjajan gol u 100. nastupu, Italija slavila

Totalsport
Andrea Pirlo postigao je vodeći pogodak u svom 100. nastupu za nogometnu reprezentaciju Italije. Azzurri su u 1. kolu grupe A Kupa konfederacija rezultatom 2:1 savladali Meksiko.

Pirlo je postao prvi talijanski vezni nogometaš s trocifrenim brojem nastupa za reprezentaciju kada je večeras istrčao na stadion Maracane u Rio de Janeiru u Brazilu, koji je domaćin Kupa konfederacija.

Igrala se 27. minuta utakmice kada je Italija zaradila slobodni udarac na otprilike 27, 28 metara od gola Meksika, a lopti je samouvjereno pristupio veznjak Juventusa. Pirlo je uzeo svoj tradicionalni zalet, te potom smjestio loptu u gornje desne rašlje meksičkog golmana Corone. Prekrasan pogodak u jubilarnom 100. nastupu za reprezentaciju!

Slavlje Talijana trajalo je svega sedam minuta, odnosno do trenutka kada je Javier Hernandez zabio za 1-1 s bijele tačke. Prekršaj je prethodno skrivio Barzagli, za što je zaradio i žuti karton.

Italija je u preostalom dijelu utakmice bila daleko opasnija reprezentacija, a pritisak prema golu Meksika isplatio se u 78. minuti. Giaccherini je s ruba šesnaesterca, okrenut leđima, prebacio loptu u kazneni prostor, Mario Balotelli othrvao se svom stoperu (Rodriguezu) i lakoćom poentirao za tri boda.

Italija se pobjedom izjednačila na vrhu tabele grupe A s Brazilom, koji je u subotu s uvjerljivih 3-0 otvorio Kup konfederacija. Zanimljivo, Italija nikada nije izgubila utakmicu kada je pogodak zabio Pirlo.

U nastavku večeri u Brazilu će prvi susret u grupi B odigrati europski i svjetski prvak Šoanija, te prvak Južne Amerike - Urugvaj.

Kup konfederacija, 1. kolo:

Grupa A

Italija - Meksiko 2-1 (Pirlo 27, Balotelli 78 / Hernandez 34-11m)

Grupa B

Španija - Urugvaj 2:1