Nogomet
0

Kup konfederacija: Italija do polufinala nakon golijade protiv Japana

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Poznata su oba polufinalista iz grupe A na Kupu konfederacija u Brazilu. Uz domaćine, plasman među četiri osigurala je i Italija koja je sinoć sa 4-3 u Recifeu savladala Japan.

Iako su "Azzurri" zaostajali 0-2, uspjeli su preokrenuti susret i povesti 3-2, da bi potom Shinji Okazaki glavom nakon ubacivanja Yasuhita Enda poravnao na 3-3. No, Sebastian Giovinco donio je ekipi Cesarea Prandellija pobjedu u 86. minuti iskoristivši slabu odbranu Japana.

Preostali strijelci za Talijane bili su Daniele De Rossi, koji je postigao gol glavom nakon ubacivanja Andree Pirla iz kornera, japanski stoper Atsuto Uchida koji je zatresao vlastitu mrežu, te Mario Balotelli iz kontroverznog jedanaesterca dosuđenog nakon igranja rukom Makota Hasebea u kaznenom prostoru.

Za Japan su prva dva gola postigli Keisuke Honda iz jedanaesterca koji je skrivio Gianluigi Buffon nakon faula na Okazakiju, te Shinji Kagawa. Valja reći kako su Japanci propustili čitav niz prilika na susretu i kako su bili bolja ekipa na terenu, ali je svejedno njihov bodovni konto ostao na nuli.

"Protiv Meksika smo zaslužili pobjedu, ali ne i večeras. U prvih 25 minuta nismo razumjeli što trebamo raditi. Na trenutke uopće nismo igrali i bili smo u nevolji", komentirao je talijanski selektor Prandelli, koji smatra da su teški vremenski uslovi djelomično krivi za slabiju predstavu njegove ekipe.

"Zaista je teško igrati u ovakvoj klimi. Ovdje je 80 posto vlage u zraku i luđački je vruće. Oporavili smo se nakon otvarajućih 25 minuta, ali nije nam preostalo gasa."

U posljednjem će kolu grupe Brazil i Italija u direktnom meču odlučiti pobjednika grupe. 

Kup konfederacija, 2. kolo grupe A:

Italija - Japan 4-3 (De Rossi 41, Uchida 50-ag, Balotelli 52-11m, Giovincio 86 / Honda 11m, Kagawa 33, Okazaki 69)

Brazil - Meksiko 2-0 (Neymar 9, Jo 90+3)

Tabela: 1. Brazil 6, 2. Italija 6, 3. Meksiko 0, 4. Japan 0