Nogomet
30

Kup BiH: Željezničar uz mnogo muke prošao dalje, Olimpic eliminisan od Radničkog

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Branilac naslova u Kupu BiH, tim sarajevskog Olimpica oprostio se od najmasovnijeg takmičenja današnjim porazom u Lukavcu od Radničkog rezultatom 2:1.

Vukovi su tako pali na prvoj prepreci, a pogotke za domaćina postigli su Junuzović i Kuduzović. Najbolju priliku na utakmici za goste propustio je Brazilac Hugo Alexandrinho. U nastavku je poraz gostiju ublažio Ervin Jusufović.

Odličnu formu još jednim trijumfom potvrdila je Sloboda na gostovanju u Goraždu. Tuzlaci su trijumfovali rezultatom 2:0, a pogotke su postigli Jasmin Moranjkić i Mersudin Ahmetović.

Željezničar je današnjom igrom razočarao navijače koji su prisustvovali utakmici protiv Krupe na stadionu Grbavica. Prvo poluvrijeme proteklo je u dominaciji domaćina koji ipak nije uspijevao ozbiljno ugroziti gol gostiju. Izdvojen je tek jedan pokušaj Đelmića koji je izblokiran. Navijači na južnoj tribini Željinog stadiona nakon prvog poluvremena skandirali su “Ovo je smiješno”, što je negativno utjecalo na igrače Vlade Čapljića koji su na startu drugog poluvremena bili za nijansu slabiji tim od gostiju. U finišu je Željo uspio zaprijetiti preko Hadžiahmetovića, a to je ujedno bio i prvi šut u okvir gola Krupe u nastavku. Kada se činilo da će konačni pobjednik biti odlučen izvođenjem penala pogodak za pobjedu domaćina postigao je Ognjen Đelmić udarcem sa bijele tačke.

Lokalni derbi na Bilinom polju igrali su Čelik i Vitez. Čelik je od starta bio bolji protivnik zaprijetivši preko Popovića, a potom i Salčinovića, odnosno Baraća koji su propustili izgledne prilike za postizanje pogotka. Najbolju priliku za Vitez u finišu prvog poluvremena propustio je Velibor Đurić. U nastavku je najbliži pogotku bio Mahir Karić čiji je udarac zaustavio odlični Ivan Tirić. U finišu susreta dosuđen je jedanaesterac za domaće koji je u pogodak za plasman u osminu finala pretvorio Anel Dedić.

Ulogu favorita opravdao je i tim Mladosti iz Doboj Kaknja pobijedivši Čapljinu rezultatom 2:0. Golove za tim Ibre Rahimića postigli su Edin Husić i Vedad Kulović. Problema nije imao ni favorizovani Radnik u duelu sa Mladosti iz Velike Obarske. Bilo je 3:0, a strijelci dva puta Mrkajić i rezervista Maksimović.

Ubjedljivim trijumfom rezultatom 5:1 Travnik je preskočio komšije iz Novog Travnika i plasirao se u osminu finala najmasovnijeg takmičenja. Strijelci za Vezire bili su Smajić, Plakalo, dva puta Čurić i Kouadio. Jedini gol za domaćina postigao je Amar Prutina.

Od daljeg takmičenja oprostila se Drina porazom na domaćem terenu od Bratstva iz Gračanice rezultatom 1:0. Pogodak za goste postigao je Vahid Kahrimanović. Slavija je s ubjedljivih 4:0 eliminisala Rudar iz Prijedora.

Rezultati:

Željezničar – Krupa 1:0 Modriča – GOŠK 5:6 (nakon penala) Radnički – Olimpic 2:1 Goražde – Sloboda 0:2 Čelik – Vitez 1:0 Drina – Bratstvo 0:1 Orašje – TOŠK 3:2

Rudar Kakanj – Sloga Ljubuški 2:0 Radnik – Mladost Velika Obarska 3:0 Novi Travnik – Travnik 1:5 Mladost Doboj Kakanj – Čapljina 2:0 Slavija – Rudar Ugljevik 4:0