Nogomet
35

Kup BiH: Široki Brijeg pobijedio ekipu Borca, u finalu će igrati protiv Olimpica

Piše: D. B.
Nogometaši Širokog Brijega su večeras na svojoj Pecari ugostili ekipu Borca u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa BiH. U prvom meču odigranom u Banjoj Luci bilo je 0:0, a u revanšu su slavili Širokobriježani rezultatom 2:1 i plasirali se u finale, gdje ih čeka Olimpic.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

U prvim minutama utakmice između Širokog Brijega i Borca nije bilo prilika, a onda su domaći uspostavili kontrolu i krenuli ofanzivnije ka golu Banjalučana. Kresinger je šutirao u 10. minuti, ali je njegov udarac zaustavila odbrana Borca.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Potom je Wagner pokušao iz slobodnog udarca, a odbranom se istakao golman Borca Ružić. Borac je potom zaprijetio u dva navrata, ali problema za golmana Širokobriježana Bilobrka nije bilo problema.

Prvi gol na Pecari publika je vidjela u 30. minuti kada je golmana Borca Avdukića savladao Wagner i doveo Široki Brijeg u vodstvo.

Međutim, slavlje domaćih je trajalo svega šest minuta, jer je u 36. minuti na 1:1 izjednačio Ilić. To je bio rezultat prvog poluvremena.

Široki Brijeg je u drugom poluuvremenu krenuo još ofanzivnije ka golu Borca. Plazonić je dobro šutirao u 50. minuti, ali je Avdukić bio na visini zadatka. Sedam minuta kasnije su Širokobiježani tražili jedanaesterac zbog navodnog igranja rukom nogometaša Borca, ali sudija nije tako mislio.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Domaći su pokušavali postići prijeko potrebni gol, a gosti su se uglavnom branili u želji da sačuvaju neriješen rezultat, koji ih je vodio u finale. Banjalučani su se dobro držali sve do 84. minute, kada je njihova odbrana ipak kapitulirala. Svoj drugi gol na ovoj utakmici postigao je sjajni Brazilac Wagner.

Tim rezultatom je završena utakmica. Široki Brijeg je zahvaljujući pobjedi od 2:1 nad Borcem prošao u finale Kupa BiH, gdje će se za trofej boriti protiv Olimpica, koji je večeras nakon penala u Mostaru eliminisao ekipu Zrinjskog.