Nogomet
25

Kup BiH: Sarajevo ima priliku uzvratiti Borcu, Velež želi eliminisati najljućeg rivala

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa BiH igraju se danas. Borcu na megdan dolazi Sarajevo, Velež će odmjeriti snage sa gradskim rivalom Zrinjskim, Olimpic će dati sve od sebe da eliminiše Zvijezdu, dok je Široki Brijeg sve završio u prvoj utakmici protiv Mladosti iz Velike Obarske pa će revanš biti samo formalnost.

Borac će u Banjoj Luci ugostiti Bordo tim koji je prije dvomeča u najmasovnijem takmičenju bio označen kao favorit. Ipak, izabranici Vinka Marinovića su prije sedam dana pobijedili na najvećem bh. stadionu rezultatom 2:1. Također, tim iz grada na Vrbasu uspio je osvojiti bod u prvenstvenom okršaju sa istim rivalom, čime su Sarajevu poslali jasnu poruku. Ipak, u bordo svlačionici vjeruju da mogu proći među četiri najbolje ekipe.

"Borac nas je iznenadio odličnom tranzicijom koju ima iz odbrane u napad. Sjajno se brane i vjerovatno će tako igrati i u revanšu, tako da nas ovaj put ne mogu iznenaditi. Dakle, sve je na nama, ako popravimo našu igru i budemo konkretni, možemo očekivati dobar rezultat", rekao je Miloš Stojčev za Klix.ba.

Dakako, na Borcu se nije lako "vaditi", ali možda baš to treba Bordo timu. Prvi šef struke koševskog premijerligaša Meho Kodro puno je eksperimentisao i taktički lutao u prethodna dva meča. Postavlja se pitanje – može li konačno pokrenuti Sarajevo?

Domaći okršaj sa timom iz glavnog grada BiH dočekuju mirno. I pored prednosti ulogu favorita prebacuju na tim sa Koševa. Nogometaš Borca Uglješa Radinović istakao je za Klix.ba kako još uvijek ništa nije gotovo.

"Publika može očekivati još jedan spektakl. Nadam se da ćemo pružiti dobru partiju. Ipak, još ništa nije gotovo, Sarajevo je i dalje favorit, ali se nadamo da ćemo maksimalnim trudom i zalaganjem osigurati plasman u polufinale Kupa BiH", kazao je Radinović.

Zanimljivo će biti i u Vrapčićima gdje će Velež ugostiti Zrinjski. Prvi meč Pod Bijelim brijegom okončan je rezultatom 2:2 pa Rođeni imaju priliku da pobjedom ili remijem rezultatima 1:1 ili 0:0 prođu dalje.

Plemići su ostali bez trenera Mile Krstičevića koji je podnio ostavku na mjesto prvog šefa struke. Ogromna odgovornost pripala je Daliboru Cvitanoviću i Mariju Ivankoviću koji su igrače pripremili za okršaj sa ljutim rivalom.

"Derbi iz svakog igrača izvuče maksimum, tako da u pristup ne smijemo sumnjati. Nogometaši moraju pokazati da su bolji, da su zasluženo prvaci, i jednostavno igrati najbolje što znaju. To je recept za uspjeh protiv Veleža”, izjavio je nekadašnji kapiten Zrinjskog Mario Ivanković.

U taboru Veleža smatraju da se imaju veliku priliku plasirati u polufinale. No, naglašavaju da za takav ishod svi akteri moraju dati maksimum.

“Promjene ili smjene trenera pred neku važnu utakmicu uvijek u pravilu izazovu šok. Oni će se sada dodatno mobilizirati i sigurno imati i takav pristup na terenu. Međutim, to su stvari na koje mi ni u kom slučaju ne možemo utjecati”, poručio je prvi šef struke Veleža Nedim Jusufbegović.

Olimpic će ugostiti i pokušati pobijediti Zvijezdu. Prvi dvoboj u Gradačcu završen je rezultatom 1:1. Vukovi su favoriti za prolazak u polufinale.

Široki Brijeg je već u prvom meču pobijedio Mladost iz Velike Obarske rezultatom 3:1. Uzvrat na Pecari bit će samo formalnost.

Parovi i satnica:

Velež – Zrinjski 15:00 sati (prvi meč 2:2) Olimpic- Zvijezda 15:00 sati (prvi meč 1:1) Široki Brijeg – Mladost V.O. 15:00 sati (prvi meč 3:1) Borac – Sarajevo 18:30 sati (prvi meč 2:1) prijenos na Moja TV – Kanal Elta 1 HD