Nogomet
22

Kup BiH: Čelik i Sarajevo počinju bitku za dugoočekivani trofej

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prva utakmica finala Kupa BiH između Čelika i Sarajeva igra se danas u Zenici. Tim sa Bilinog Polja čeka ovaj trofej 18 godina, dok je Bordo tim posljednji put podigao pehar u najmasovnijem takmičenju još 2005. Koševski premijerligaš do sada je osvojio četiri, a Zeničani dva pehara Kupa BiH. Sve sugerira da će u nogometnom gradu biti uzavrela atmosfera i da goste iz glavnog grada BiH čeka težak posao.

Otežavajuća okolnost za izabranike Dženana Uščuplića bit će činjenica da neće imati podršku svojih navijača, jer NSBiH nije ukinuo zabranu za prisustvo gostujućih pristalica.

Crveno-crni će imati veliku podršku sa tribina

Bez dvojbe, Sarajevo ima kvalitetniji sastav. Ipak, Čelik igra na svom terenu, pred svojim navijačima. Stoga će za igrače u bordo majicama biti opasan svaki prodor, svaki korner i svaki aut na njihovj strani igrališta. U svemu tome domaći će vrebati da realiziraju svoje prilike.

No, i crveno-crni trebaju obratiti pažnju na izuzetno opasne kontranapade Bordo tima koji je posljednji poraz doživio upravo u Zenici u prvoj utakmici proljetnog dijela prvenstva. Od tada imaju niz od 13 mečeva bez poraza.

Jasno je da će se konačni pobjednik znati 17. maja kada se igra uzvrat na najvećm bh. stadionu. Ipak, u uspjeh u prvom meču donosi injekciju samopouzdanja, potvrdu snage i nedvojbene poticaje. Svi su željni viteškog nadmetanja, s ciljem da budu bolji, uspješniji.

Bilbija: Idemo se nadigravati

U gostujućem taboru naglašavaju kako sa mnogo samopouzdanja i optmizma putuju na megdan Čeliku.

“Smatram da će utakmica ponuditi jednu dobru predstavu na terenu. Mi maksimalno rasterećeno i motivirano odlazimo u Zenicu da probamo da odigramo dobru utakmicu. Za nas je prednost što uzvrat igramo na našem stadionu, ali bez obzira na to mi nećemo taktizirati. Probat ćemo da se nametnemo i utakmicu riješimo na Bilinom Polju", kazao je na konferenciji za novinare strateg Sarajeva Dženan Uščuplić koji će imati sve igrače na raspolaganju.

Napadač tima sa Koševa Nemanja Bilbija istakao je da je sudar u Zenici za njegov klub utakmica sezone.

“Idemo da se nadigravamo i ostvarimo što bolji rezultat pred revanš na Koševu. Atmosfera u ekipi je sjajna i željno iščekujemo početak", dodao je napadač Sarajeva.

Hukić: Dat ćemo sve od sebe za povoljan ishod

I u Čeliku u dobrom raspoloženju dočekuju okršaj sa ekipom iz Sarajeva. Žele ponuditi najbolje što mogu u ovom trenutku. U dvoboj sa Sarajevom ulaze sa maksimalnim ambicijama i maksimalnim optimizmom.

“Prva utakmica, kako smo i priželjkivali, igrat će se na našem stadionu i nadam se ambijentu koji dugo nije bio prisutan u Zenici. Sigurno je da su naši suparnici favoriti s obzirom na dešavanja u Sarajevu i njihovo ulaganje. Mora se reći da Bordo tim ima najkvalitetniju ekipu u Bosni i Hercegovini što pokazuju i njihovi rezultati. Ipak, nadam se povoljnom rezultatu, a to je svakako da ne primimo gol i mislim da nas to ostavlja u igri za osvajanje Kupa”, potcrtao je na konferenciji za novinare prvi šf struke Zeničana Nizah Hukić.

Inače, Sarajevo na Bilinom Polju nije pobijedilo još od 2001. godine kada su u prvenstvenom dvoboju slavili 3:0. Od tada su domaći mnogo uspješniji u međusobnim duelima. Posljednja dva prevenstvena okršaja Čelik je riješio u svoju korist. Bilo je 3:2 i 1:0. Ostaje da vidimo može li tim sa Koševa prekinuti neugodnu seriju. Stari rivali uvijek su ponudili zanimljiv nogomet, neka i ovaj put bude istinski praznik.

Zvanična prodaja ulaznica za prvu utakmicu finala Kupa BiH počinje danas, sa početkom od 13 sati na pet lokacija oko stadiona Bilino Polje.

Prva od dvije utakmice istine počinje u 17:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Svi osvajači Kupa BiH:

  1. godine Čelik
  2. godine Čelik
  3. godine Sarajevo
  4. godine Sarajevo
  5. godine Bosna Visoko
  6. godine Željezničar
  7. godine Željezničar
  8. godine Sarajevo
  9. godine Željezničar
  10. godine Modriča
  11. godine Sarajevo
  12. godine Orašje
  13. godine Široki Brijeg
  14. godine Zrinjski
  15. godine Slavija
  16. godine Borac
  17. godine Željezničar
  18. godine Željezničar 2013.godine Široki Brijeg