Nogomet
154

Kuhar reprezentacije BiH zadovoljan: Zmajevi jedu sve što im se pripremi

Klix.ba
Ishrana je jedan od najvažnijih faktora u životu svakog sportiste, a posebno u vrijeme kad se nalaze na velikim takmičenjima. Stoga reprezentativci BiH imaju pomno osmišljen jelovnik o kojem se brine kuhar Nermin Hodžić.

I dok Zmajevi čekaju početak SP-a, posao predsjednika Udruženja kuhara BiH i menadžera restorana Element Illy, uveliko je počeo prije nekoliko dana u hotelu Casa Grande u Guaruji.

Hodžić se svakodnevno brine da naši nogometaši imaju uravnotežene obroke bogate nutrijentima kako bi sačuvali dobru formu i imali snage za utakmice.

Hodžić kaže da jelovnik naše reprezentacije ne zaostaje za jelovnicima velikih selekcija.

"Nogometaši dnevno moraju unositi 5.000 kalorija, jer imaju dva treninga. Svaki obrok mora sadržavati dvije supe, jedna je mesna, a druga od povrća. Veoma bitne su tjestenine, kojih mora biti najmanje tri na švedskom stolu, uz dva ili tri sosa", kaže Hodžić.

Za sportiste je jako bitno da unose i proteine, tako da u njihovoj ishrani mora biti piletine, teletine, ćuretine, ramsteka...dok vitamine unose kroz salate i priloge.

Kuhar naše reprezentacije kaže da je iznenađen, jer Zmajevi nemaju specijalnih zahtjeva.

"Svi nogometaši jedu sve što im se pripremi, isto kao i stručni štab i delegacija", ističe Hodžić.

Dodaje da postoji mali problem prilikom nabavke namirnica koje dolaze iz Sao Paula od kojeg je Guaruja udaljena dva i pol sata, međutim sve se do sada uspješno rješavalo.