Iz drugog ugla
0

FOTO / Kuda će putovati naši fudbalski klubovi u Evropi

Pripremio: Nedžad Jamaković
Haifa noću
Haifa noću
Naši predstavnici u evropskim fudbalskim takmičenjima, Borac, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg saznali su u ponedjeljak imena protivnika. Donosimo vam kraći osvrt o njihovim protivnicima, ali i gradovima u koje će putovati naši fudbaleri. To su Haifa, Orebro, Tiraspol i Ljubljana.

Haifa, grad od 270.000 stanovnika, nalazi se na sjeveru Izraela u blizini granice s Libanom i tu će na megdan Maccabiju doputovati prvaci BiH, ekipa banjalučkog Borca. Oko 90 posto stanovništva su Židovi, više od četvrtine njih su doseljenici iz bivšeg Sovjetskog Saveza, a 10 posto čine Arapi, uglavnom kršćanske vjere. Grad je smješten oko 90 km od Tel Aviva i glavni je regionalni centar u sjevernom dijelu Izraela.

Fudbalski klub Maccabi Haifa je osnovan 1913. godine i jedan je od najjačih i najpoznatijih izraelskih klubova. Prvi je klub iz Izraela koji se uspio kvalifikovati u Ligu prvaka. Od 1956. godine igraju na stadionu Qiryat Eliezer, čiji je kapacitet 14.000 mjesta.

Protivnik NK Željezničara, moldavski Sheriff, nije nimalo ugodan. Moldavci su u prethodne dvije sezone igrali u grupnoj fazi Evropske lige. FC Sheriff je osnovan 1997. godine, a već od 2001. počinje njihova dominacija u moldavskom fudbalu, budući da su od te godine osvojili čak deset titula državnog prvaka, a šest puta su osvajali moldavski kup.

Stadion Željinog protivnika Sheriffa
Stadion Željinog protivnika Sheriffa
Stadion na kojem danas igra Sheriff izgradila je istoimena firma, koja je i osnovala klub 1997. Kapacitet stadiona je 14.300 mjesta, a predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i predstavnici škotskog nogometnog saveza bili su pozitivno iznenađeni prilikom jedne službene posjete stadionu. Osim Sheriffa, tu neke utakmice igra i reprezentacija Moldavije.

Grad Tiraspol, iz kojeg je Sheriff, drugi je po veličini u Moldaviji i regionalni je centar lake industrije. Ima 160.000 stanovnika, prema popisu iz 2005. godine. Smješten je u moldavskoj istočnoj pokrajiini Pridnjestrovlje. Unutar te pokrajine nalazi se nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika s većinskim ruskim i ukrajinskim stanovništvom. FC Sheriff ima veliku navijačku podršku iz čitave pokrajine Pridnjestrovlje i njeguje prijateljske odnose s drugim nogometnim klubovima iz te regije. Na utakmicama s moldavskim klubovima koji nisu iz Pridnjestrovlja navijači Sheriffa pozivaju na neovisnost Pridnjestrovlja od Moldavije. Bitna informacija za navijače Željezničara koji namjeravaju bodriti svoj klub u Moldaviji je da je Tiraspol udaljen od Sarajeva 1.484 km i 20 sati vožnje automobilom.

Dvorac Orebro
Dvorac Orebro
Švedski grad Orebro, u koji će putovati fudbaleri Sarajeva, ima 107.000 stanovnika. Grad se u pisanim dokumentima spominje u 13. stoljeću, a još u Srednjem vijeku je slovio za trgovinski centar. No, bez obzira na to, ostao je mali sve do druge polovine 19. stoljeća kad je njegov rast ubrzala činjenica da je postao centar prerađivačke industrije. Centar grada i najveću turističku atrakciju predstavlja dvorac Orebro koji je izgrađen početkom 13. stoljeća, a potom modifikovan i proširen u 16. stoljeću. Inače, u Orebru je 1810. godine izabran švedski princ Jean-Baptiste Bernadotte.

Sarajevo i Orebro udaljeni su 2.193 km i 27 sati vožnje automobilom.

Što se tiče fudbalskog kluba, Orebro je osnovan 1908. godine, a igra na stadionu Behrn Arena čiji je kapacitet 14.500 mjesta. U prošloj sezoni švedskog prvenstva završili su na trećem mjestu.

Ljubljana
Ljubljana
Ljubljana, u kojoj će Široki igrati revanš susret 1. pretkola Evropske lige protiv Olimpije, puno nam je više poznata od prethodna tri grada, što zbog geografske blizine, što zbog činjenice da smo nekad živjeli u jednoj državi. Riječ je o glavnom i najvećem gradu Slovenije, koji leži na rijeci Ljubljanici. Grad je to sa skoro 280.000 stanovnika, prema popisu iz 2007.

Olimpija je osnovana 1911. godine pod nazivom Ilirija, a ime Olimpija dobila je 1962. godine. Klub je raspušten 2004. zbog velikih dugovanja. Ponovo su stali na noge godinu kasnije, a iako se ne smatraju pravnim nasljednicima prijašnje Olimpije, zadržali su klupske boje i navijače.

Olimpija je u bivšoj Jugoslaviji bila stabilan prvoligaš, a od proglašenja nezavisnosti Slovenije po četiri puta su osvajali prvenstvo i kup. U Evropi posljednjih godina nisu imali zapaženijeg uspjeha, a upravo ih je Široki prošle sezone izbacio u pretkolu Evropske lige ukupnim rezultatom 5:0.