Oštar start
0

Krv za braću sa tribina!

Piše: Bakir Tiro
Animozitet između Sarajeva i Zenice traje godinama. Najviše je izražen na fudbalskom terenu. Međutim, regionalna netrpeljivost, kao i svaka druga u ovoj državi, čista su glupost. Konačno, treba im doći kraj.

Saobraćajna nesreća sa tragičnim epilogom, u kojoj je kod Žepča poginuo navijač Sarajeva, pokazala je da su navijači, kada najviše treba, jedan od boljih dijelova našeg društva. Od njih trebali bi učiniti mnogi. Pogotovo političari. Doduše, u ovim postizbornim danima nemaju vremena, jer poput grabežljivaca otimaju se za funkcije.

Nestali animoziteti i ohrabrujuće poruke

Nažalost, tek poslije tragične nesreće usijane glave su se ohladile. Navijači Čelika pokazali su istinsku veličinu i odmah priskočili u pomoć povrijeđenim fanovima FK Sarajevo. Isti dan kada su se njihovi ljuti rivali organizirali kako bi dali krv svojim povrijeđenim članovima (nakon nesreće smještenim u Kantonalnu bolnicu Zenica) popularni "Robijaši" u svom gradu pružili su im ruku spasa. Darovali su krv za svoju braću sa tribina. U proteklim tužnim danima animoziteti između Sarajeva i Zenice i njihovih klubova, jednostavno, nestali su. Zauvijek treba da nestanu!

"Svi u bolnicu da darujemo krv i da se spase ljudski životi. Nadam se da će ovaj dan ostati upisan u istoriju BiH, kada su se sve navijačke grupe ujedinile u borbi za spašavanje života i da nikada više u budućnosti neće jedna drugoj pomisliti zlo, a kamoli uraditi. Vrijeme je došlo za respekt u BiH. Vrijeme je došlo da se pomažemo, da stojimo kao armirani beton jedni iza drugih", pisalo je na jednom od naših najčitanijih portala u komentaru čitaoca koji je na ovaj način poslao izvanrednu poruku svim građanima – navijačima u BiH.

Napokon i govor Internet mržnje među navijačkim grupama utihnuo je. Proradio je razum.

Pravi put koji treba slijediti

Najnoviji pomirljivi gest "Hodri zla" i "Robijaša" pravi je put kojim trebaju krenuti sve navijačke grupe u BiH. Ovaj put, i pored svih navijačkih razlika, pokazali su da su itekako solidarni jedni sa drugima. Dokazali su koliko dobrih stvari, za ovu državu i ljude u njoj, zajedno mogu napraviti.

Zbog toga svi animoziteti stvoreni između sarajevskih i zeničkih navijača, nerijetko uzrokovanih zbog ličnih interesa pojedinaca, pod hitno moraju i definitivno postati prošlost.

Naprimjer to gdje će domaće utakmice igrati reprezentacija BiH apsolutno je svejedno i ne treba da dijeli naše navijačke grupe. Zenica ili Sarajevo? Bitno je samo sitnim dušama u Savezu koji svoj nerad i neznanje prikrivaju manipulacijama osoba u vlastitim sredinama pričajući "da su baš oni 'zaslužni' što državni tim igra baš u njihovom gradu". Između ostalog, na takve trikove fudbalskih hoštaplera navijači više nikada ne trebaju nasjesti.

Dakle, u Sarajevu ili Zenici, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Širokom Brijegu... navijačka mržnja mora prestati!