Nogomet
38

Kraj Lige prvaka: Čelnici engleskih nogometnih velikana razgovarali o Evropskoj superligi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Zvaničnici velikih engleskih klubova, Manchester Uniteda, Arsenala, Chelseaja, Liverpola i Manchester Cityja, održali su tajni sastanak s američkim biznismenom Stephenom Rossom o napuštanju Lige prvaka i formiranju nove Evropske Super Lige.

Sastanak s američkim milijarderom održan je utorak u hotelu Dorchester u Londonu.

Potpredsjednik i direktor Manchester Uniteda Ed Woodward, predsjednik Chelseaja Bruce Buck, predsjednik Arsenala Ivan Gazidis, predsjednik Cityja Ferran Soriano i Liverpoolov Ian Ayre su po svemu sudeći zadovoljni sastankom, a hotel su napustili nasmijani i dobro raspoloženi.

Kritičari smatraju da su Rossovi planovi najveća prijetnja engleskom nogometu te da predstavljaju kraj UEFA-ine Lige prvaka. On je vlasnik NFL ekipe Miami Dolphins, a osmislio je i Međunarodni kup šampiona.

Novo takmičenje bi okupilo engleske elitne klubove i ostale top evropske klubove čime bi oni izbjegli rizik koji nosi Liga prvaka, a to je mogućnost da se ne kvalifikuju za elitno takmičenje i ostanu bez velike sume novca. Primjer je Manchester United, koji bi mogao ostati bez plasmana u Ligu prvaka drugi put u posljednje tri sezone.

Liverpool je zainteresovan za ovu ideju jer je globalni brend, a osim toga je u Ligi prvaka igrao samo jednom od 2010. godine. U teškoj situaciji ove sezone je i Chelsea.

Ukoliko zaživi Evropska superliga, na velikoj sceni bi se pojavljivali Arsenal i Manchester City, a kad se sve uzme u obzir, jasno je da će UEFA-ina Liga prvaka prestati postojati.

Ross se nada da će liga biti formirana uskoro te garantuje engleskim klubovima veće prihode nego u Ligi prvaka i to bez rizika da se neće kvalifikovati. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na gotovo 4 milijarde eura.