Nogomet
36

Kraj evropske priče za Široki: Fudbalska lekcija Mlade Boleslav na Pecari

Piše: A. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Utakmica protiv Lyona ostat će samo pusta želja za fudbalere Širokog Brijega koji su za lošu igru i nezalaganje kažnjeni od opakog protivnika iz Češke. Mlada Boleslav slavila je rezultatom 4:0 i tako se ukupnim rezultatom 6:1 plasirao u naredno pretkolo Evropske lige.

Već nakon deset minuta igre Širokobriježanima se ukazala velika prilika za pogodak. Goran Zakarić izbjegao je ofsajd zamku, izašao sam pred gostujućeg golmana, ali je nažalost izostala realizacija. Loptu je sa Zakarićeve noge odnio Smejkal.

Već u narednom napadu gosti su uzvratili, a u odličnoj situaciji našao se Skalak čiji je prizeman udarac iskosa sa desne strane zaustavio Antonio Soldo. Bio je to samo nagovještaj onoga što će uslijediti osam minuta kasnije.

Skalak je izbjegao ofsajd zamku, potom se hladnokrvno poigrao sa Soldom te pogodio gol za slavlje malobrojnih navijača iz Češke.

Mogao je Široki Brijeg izjednačiti sedam minuta kasnije nakon odlične akcije Zakarića i Marića po lijevoj strani. U završnici je pak loše reagovao Ivan Peko pa je dobra prilika otišla u nepovrat. Do odmora je još iz slobodnog udarca kod gostiju prijetio Skalak, ali je odbranio Soldo.

Nakon deset minuta igre u nastavku pitanje putnika u naredno pretkolo bilo je riješeno. Jasmin Šćuk ukrao je loptu na sredini terena, potom uputio odličan pas prema Durišu koji je rutinski pogodio mrežu našeg predstavnika za 0:2.

U 61. minutu mogao je Duriš do svog drugog pogotka večeras, ali ga je u toj namjeri spriječio golman Antonio Soldo nakon što ga je Čeh pokušao zaobići i poentirati. U 67. minutu iz slobodnog udarca šutirao je Wagner, ali je njegov udarac zaustavio golman Hruska.

Pitanje pobjednika na večerašnjoj utakmici riješeno je u 74. minutu. Odličan centaršut sa desne strane uputio je rezervista Milla, a Rosa glavom loptu zakucao u gol Širokog Brijega.

Četiri minuta kasnije naši fudbaleri imali su najbolju priliku za gol. Rezervista Ljubić glavom je nakon centaršuta Zakarića pogodio stativu gostujućeg gola.

Pet minuta prije kraja svojim drugim pogotkom na večerašnjoj utakmici tačku na i stavio je Duriš koji je četvrti gol za češkog predstavnika postigao na asistenciju Sultesa.