Nogomet
0

Kopenhagen osigurao prolaz u drugi krug, Benfica u Evropsku ligu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon dvosedmične pauze večeras je nastavljena nogometna Liga prvaka susretima posljednjeg, šestog kola u grupama A, B, C i D. Kopenhagen je pobjedom nad Panathinaikosom osigurao prolaz u drugu fazu takmičenja, a Benfica iako poražena od Schalkea, ide u Evropsku ligu.

Nakon pet kola je bilo poznato sedam učesnika osmine finala iz ove četiri grupe, a jedina nepoznanica je bila drugoplasirana ekipa iz grupe D. Kandidati za osvajanje drugog mjesta koje donosi dalji plasman su bili Kopenhagen i Rubin Kazan. Danci su dočekali Panathinaikos, dok je Rubin gostovao Barceloni.

Grupa A

U grupi A prve dvije pozicije osigurali su Tottenham i Inter, dok je treće mjesto i plasman u Evropa ligu osigurao Twente.

U posljednjem kolu je Twente igrao protiv Tottenhama, a Werder je pokušao popraviti dojam protiv Intera.

Tottenham je poveo protiv Twentea u 12. minuti susreta autogolom Wisgerhofa. Domaći su uzvratili u 22. minuti preko Landzaata koji je uspješno realizirao jedanaesterac. Novo vodstvo je Englezima je donio Defoe u 46., da bi u 55. minuti Rosales ponovo izjednačio rezultat. No, samo četiri minute nakon izjednačenja, Defoe je svojim drugim golom donio novo vodstvo Tottenhamu koji je poveo sa 3:2. Novo izjednačenje, ovog puta 3:3, donio je Chadli u 63. minuti, što je bio i konačan rezultat susreta.

U drugoj utakmici ove grupe Werder je ugostio aktuelnog evropskog prvaka Intera. Nijemci su poveli u 39. minuti preko Prodla, da bi deset minuta kasnije Arnautović udvostručio vodstvo Werdera. Treći gol za domaće je postigao Pizarro u 88. minuti. Utakmica je završena rezultatom 3:0 za domaće. Tottenham je grupnu fazu okončao na prvom mjestu, drugi je Inter, a u Evropa ligu ide Twente.

Grupa B

Plasman u osminu finala iz grupe B već su ranije osigurali Schalke i Lyon, dok su se za treću poziciju borili Benfica i Hapoel.

Lyon je u 62. minuti poveo golom Lopeza, da bi samo minut kasnije izjednačenje Hapoelu donio Sahar. Preokret gostima je donio Zahavi u 69. minuti utakmice. Bod Lyonu je osigurao Lacazette u 88. minuti. Utakmica je završena rezultatom 2:2.

Benfica je svoju sudbinu u posljednjem kolu imala u svojim rukama, pa je i uprkos porazu od Schalkea uspjela osigurati nastup u Evropskoj ligi. Nijemci su poveli u 20. minuti golom Jurada. U drugom dijelu je Schalke došao i do drugog pogotka koji je djelo Howedesa iz 81. minute. Benfica je do kraja samo uspjela smanjiti rezultat golom Luisaoa iz 87. minute susreta. Schalke je slavio rezultatom 2:1.

Grupa C

Grupa C je donijela derbi susret između Manchester Uniteda i Valencije koji je odigran na Old Traffordu. Ove dvije ekipe su se borile za prvo mjesto u grupi. Gosti su poveli preko Hernandeza u 32. minuti. United je nakon niza promašenih "zicera" ipak uspio izjednačiti golom Andersona iz 63. minute, čime su "crveni đavoli" osigurali prvu poziciju u grupi.

Bursaspor i Rangersi su podijelili bodove odigravši 1:1. Gosti su došli u vodstvo u 20. minuti preko Millera, a historijski bod u Ligi prvaka Bursasporu je donio Yildirim u 79. minuti.

Manchester je ovu fazu takmičenja završio na prvom mjestu, Valencia je druga, a u Evropa ligu idu Rangersi.

Grupa D

Rubin je u ovoj grupi tražio bodove kako bi osvojio drugo mjesto i osigurao nastup u drugoj fazi Lige prvaka. No, to je bilo teško učiniti protiv ekipe Barcelone koja je igrala na svom Camp Nou stadionu. Katalonci su slavili rezultatom 2:0 golovima Fontasa u 51. i Vazqueza u 82. minuti.

Kopenhagen je iskoristio prednost domaćeg terena i slavio protiv Panathinaikosa rezultatom 3:1. Golove za domaće su postigli Vingaard u 26., Gronkjaer u 50. i Cisse u 73. minuti (autogol), a jedini pogodak za goste je djelo Kantea iz 90. minute susreta. Ova pobjeda je Dancima donijela nastup u proljetnom dijelu Lige prvaka.

Barcelona je zadržala prvu poziciju, Kopenhagen nastavlja takmičenje u Ligi prvaka, a Rubin će se morati zadovoljiti nastupom u Evropa ligi.

Rezultati 6. kola Lige prvaka:

Grupa A:

Twente - Tottenham 3-3 Werder Bremen - Inter 3-0

Poredak: Tottenham 11, Inter 10, Twente 6, Werder 5 bodova.

Grupa B:

Benfica - Schalke 1-2 Lyon - Hapoel Tel Aviv 2-2

Poredak: Schalke 13, Lyon 10, Benfica 6, Hapoel Tel Aviv 5 bodova.

Grupa C:

Bursaspor - Rangers 1-1 Manchester United - Valencia 1-1

Poredak: Manchester UTD 14, Valencia 11, Glasgow Rangers 6, Bursaspor 1 bod.

Grupa D:

Barcelona - Rubin Kazan 2-0 Kopenhagen - Panathinaikos 3-1

Poredak: Barcelona 14, Kopenhagen 10, Kazan 6, Panathinaikos 2 boda.

Susreti šestog kola u grupama E, F, G i H na rasporedu su u srijedu.