Nogomet
120

Konjić: Svi trebaju jačati reprezentaciju BiH i shvatiti da se može bez bilo koga

Piše: Edin Isanović
Muhamed Konjić (Foto: Klix.ba)
Muhamed Konjić (Foto: Klix.ba)
Bivši kapiten bh. nogometne reprezentacije Muhamed Konjić za Klix.ba govorio je o trenutnim aktivnostima, sukobu selektora Sušića sa Džekom i Spahićem, problemima koje je imala njegova generacija i metode kako su rješavali sve nesuglasice.

Nekadašnji stoper našeg državnog tima i čovjek koji je ostao upamćen kao nogometaš koji je igrao do krajnjih granica za dres sa državnim grbom vjeruje da će se svi problemi riješiti do Mundijala u Brazilu.

U uvodu je rekao kako je stalno uz najvažniju sporednu stvar na svijetu.

"Nogomet je na neki način moj život. Prvih 25 godina života sam sanjao o nogometu, narednih 10 godina sam živio od nogometa, a i sada živim za najvažniju sporednu stvar na svijetu. Za naredna četiri mjeseca zamrznuo sam sve svoje poslovne aktivnosti. Trenutno sam potpuno zaokupljen nogometom, pokušavam da pogledam što više utakmica Lige prvaka i sve uzbudljivije i neizvjesnije dvoboje Premijer lige BiH. Također, dajem intervjue brazilskim TV stanicama koje su izuzetno zainteresovane ne samo za aktuelnu generaciju Zmajeva, nego za cjelokupnu historiju reprezentacije BiH, pa i historiju naše države generalno. Naravno, pratim rezultate i igru naših reprezentativaca u njihovim klubovima kao i igre reprezentativaca naših suprnika iz grupe za Mundijal", kazao je Konjić.

Nema nevažnih utakmica

Dodao je kako su ključni protagonisti našeg historijskog uspjeha, igrači i selektor imali nažalost los dan u prijateljskoj utakmici protiv Egipta, te su nakon toga krenule kritike. Muhamed je dao svoj mišljenje.

"Na prvi pogled - bilo je riječ o nevažnoj utakmici, ali ko je imalo u nogometu i ko živi od njega reći će vam da ne postoje takve nevažne utakmice. Lopta kao i planeta zemlja stalno su u pokretu i ako želite biti aktuelni i uspješni morate je budno pratiti. Biti stalno u pokretu, jer ako slučajno stanete onda ste i pali. Na sreću, naši reprezantativci su samo malo usporili i ako neko ima pravo na loš dan onda su to oni. Iskreno, za ono što su dali ljudima u ovoj zemlji, izmamili toliko osmijeha na licima, osjećaj nade i vjeru da možemo praviti velike stvari, uprkos ovim teškim depresivnim vremenima, okupiranim ekonomskom i političkom krizom, zaslužuju i loš mjesec pa i dva, ali nikako više od toga. Ne zbog nas navijača nego zbog njih samih. Igrači i selektor moraju se prisjetiti i ne smiju nikad zaboraviti da su ovaj historijski rezultat napravili zajedno, da je svako dao doprinos bez kojeg nas ne bi bilo tu gdje smo. Da su kroz ove četiri godine, bez obzira na povremene različite poglede, manje ili veće neuspjehe, zajedništvom, razgovorom i kompromisnim rješenjima ovu grupu izuzetnih individualaca pretvorili u tim koji pobjeđuje", apostrofira Konjić.

Bivši lider bh. nacionalnog tima istakao je kako svi trebaju biti zajedno, razgovarati o problemima i na kraju će ih i riješiti.

"Moraju smoći snage i mudrosti da shvate da reprezentacija BiH može bez bilo koga, ali da je njihova dužnost da je jačaju. Jačat će je tako što će ostati skupa i što će svi ponovo svako iz svog ugla dati maksimum. Kako se pokazalo u kvalifikacijama nema nas mnogo, ali kad smo zajedno onda smo moćni. Naravno, i moja generacija, i ako ćemo iskreno i sve druge reprezentacije, pogotovo reprezentacije iz okruženja, u manjem ili većem obimu, imale su sličnih problema. No, dok god je to ostajalo unutar reprezentacije, rješavalo se razgovorom, jer na kraju svi smo bili motivisani ostvarenjem istog cilja", kazao je nekadašnji stoper Coventryja.

Bh. reprezentacija će biti spremna za Mundijal

Konjić je potcrtao kako vjeruje da će do Mundijala sve biti u najboljem redu.

"Priželjkujem da izvučemo pouku iz ovih grešaka. To je na kraju krajeva obaveza i domaća zadaća. Ako je ne urade može ih zadesiti sudbina princa koji se toliko trudio da nađe najskuplji materijal, osmisli i sašije najljepše svečano bijelo odijelo, ali baš na svadbi stao je u baricu i isprljao ga. Svi prisutni na svadbi su govorili - Vidi fleke na prinčevom odijelu", istakao je bivši bh. reprezentativac.

Nekadašnji komandant posljednjeg bedema našeg državnog tima vjeruje da će aktuelna generacija prevazići sve problema i potpuno spremno dočekati početak Mundijala u Brazilu.

"U nogometu, kao i životu generalno, sto što ste bolji igra je teža. Tako i kod naše reprezaentacije. Što smo bliže cilju, prepreke su veće. Čekaju nas zahtjevne pripreme i neizvjesno takmičenje. Ako uspijemo sačuvati mir i adekvatno se pripremiti, prevazići trenutne probleme i naći formu iz proteklih kvalifikacija - možemo produžiti ovu nevjerovatnu seriju uspjeha. Iskreno, očekujem da naša reprezentacija u pripremnom periodu, u tih mjesec dana uradi sve, razmotriti sve do najsitnijih detalja i onda dođu na Marakanu, opuste se i bez pritiska odigraju onako kako najbolje znaju", dodaje Muhamed.

Posebno je spomenuo fenomenalne navijače.

"Armija navijača BiH bit će i u Brazilu kao što je bila u Parizu protiv Francuske i svim drugim gradovima. Doći će da bodre Zmajeve, jer misle da su najbolji na svijetu. Nebitno da li izgubili ili pobijedili, ako njihov odnos prema igri bude kao do sada. Ako daju svoj maksimum, oni će za nas navijače uvijek biti najbolji. Mi ne dolazimo samo da bismo vidjeli pobjede, nego da vidimo naše igrače u našim dresovima pod bh. zastavom, sa našom himnom na najvećoj nogemetnoj smotri na svijetu, na najpoznatijem stadionu na svijetu protiv jedne od najprestižnijih reprezentacija planete", zaključio je Konjić.