Sušić na slatkim mukama
0

Konjić: Igra protiv Bjelorusije u gostima model za uspjeh u Parizu

Piše: Edin Isanović
Muhamed Konjić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Muhamed Konjić (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Nogometna reprezentacija BiH za dva dana igra izuzetno važnu utakmicu u glavnom francuskom gradu, u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se naredne godine igra u Ukrajini i Poljskoj. Pobjedom putujemo direktno, dok poraz i remi "Trikolorima" trasira put na kontinentalnu smotru, a nama ostavlja novu mogućnost da kroz dodatne kvalifikacije osiguramo veliko takmičenje.

Svoje mišljenje o narednom dvoboju za Sarajevo-x.com dao je Muhamed Konjić, bivši bh. reprezentativac.

Naglašava da je bio jako zadovoljan nakon sudara sa Luksemburgom.

"Pobijedili smo 5:0. No, pored trijumfa bio sam prezadovoljan angažmanom, željom i htijenjem svih igrača. Upravo zbog takvog pristupa i voljnog momenta vjerujem da možemo slaviti i u Parizu. Osim toga, Sušić će biti na slatkim mukama, jer su svi zdravi, spremni i željni dokazivanja. Ohrabruje što smo pokriveni pouzdanim zamjenama", kazao je Konjić za naš portal.

Kompaktne linije, opasan napad

Podvlači da su "Galski pijetlovi" slabiji u odnosu na prethodni period.

"Naš suparnik bit će lišen usluga nekoliko ključnih igrača. Mislim da neće biti na istom nivou kao prije nekoliko mjeseci. U najmanju ruku bit ćemo ravnopravni, a to je naša prednost. Možemo napraviti iskorak."

Otkrio je kako "Zmajevi" trebaju igrati protiv "Trikolora".

"U okršaju sa Bjelorusijom u Minsku odigrali smo najzreliju utakmicu. Pametno, mudro i disciplinovano. Kompaktne su bile linije, bili smo opasni u napadu. To je stvorilo nervezu i razjedinilo igru Bjelorusa. Na kraju smo slavili 2:0. Sve isto treba ponoviti u utorak, isti model. Mislim da će tako i biti."

Euforija iskakala iz okvira i postajala nezgodna

Konjić se prisjetio utakmice sa Danskom koja je odigrana 10. oktobra 2003. godine. U to vrijeme trebala nam je pobjeda, ali je završeno 1:1. Na kontinentalnu smotru u Portugal otputovali su Danci.

"U to vrijeme bila je strahovita euforija, koja je iskakala iz okvira i postala nezgodna. Recimo tri ili četiri dana prije utakmice mi smo već bili 'unutra'. No, kada je zvanično počela, ostali smo bez snage, bili smo istrošeni. Dakako, sada se to neće desiti. Šef dražvnog tima Safet Sušić drži mir i potpunu koncentraciju. Vjerujem da će igračima sačuvati energiju i u Parizu. Mislim da navijači ne trebaju uznemiravati reprezentativce, jer oni neće biti imuni na to. U glavama trebaju imati samo ono što im kaže selektor."

U zaključku je podvukao.

"Oni su jaki, oni su moćni, oni su Francuska. Ipak, mi imamo vrhunske igrače, imamo pozitivnu atmosferu i rasterećeni putujemo u Pariz. Na dobrom smo putu da se plasiramo na Evropsko prvenstvo", rekao je Konjić.