Nogomet
8

Konačni obračun Porta i Basela, Schalke u nemogućoj misiji protiv Real Madrida

Piše: D. B.
Trening Porta (Foto: EPA)
Večeras se igraju dvije uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka, a sastaju se Porto i Basel te Real Madrid i Schalke.

Porto - Basel

Porto je u prvoj utakmici kao gost remizirao s Baselom rezultatom 1:1 i tako ostao neporažen u aktuelnoj sezoni Lige prvaka. Portugalski tim sada ima priliku na domaćem terenu izboriti plasman u četvrtfinale, dok Basel ima težak zadatak s obzirom na to da u posljednje tri utakmice nije pobijedio. Švicarski tim je upisao poraz i dva remija, pa će za podvig u Portugalu morati znatno poboljšati svoju formu.

Alex Sandro, Danilo, Ivan Marcano, Maicon i Oliver Torres su u opasnosti od suspenzije u redovima Porta. Jackson se povrijedio protiv Brage i mogao bi odsustvovati nekoliko sedmica.

Što se tiče Basela, Schar se vraća nakon suspenzije. Marek Suchy je suspendovan zbog trećeg žutog kartona koji je dobio u prvoj utakmici. Suspenzija prijeti Mohamedu Elnenyju, Fabianu Freiju, Gonzalezu, Samuelu i Taulantu Xhaki. Već odavno nema ni Ivana Ivanova zbog povrede koljena.

Real Madrid - Schalke

Real Madrid će oboriti rekord kada je riječ o broju uzastopnih pobjeda u Ligi prvaka ako ponovo savlada Schalke nakon pobjede u Gelsenkirchenu rezultatom 2:0. Madriđani mogu izjednačiti rekord po uzastopnim pobjedama na domaćem terenu i oboriti rekord uzastopnih domaćih i gostujućih pobjeda. Pored toga veoma su blizu svog petog uzastopnog plasmana u četvrtfinale Lige prvaka.

Ekipa Schalkea se prema svemu sudeći nema čemu nadati nakon poraza na domaćem terenu. Također, nogometaši njemačkog Bundesligaša se sjećaju i prošlogodišnjeg duela s Realom koji je završen porazom u dva meča ukupnim rezultatom 2:9. (1:6, i 1:3).

U opasnosti od suspenzije u Realu su Marcelo i Toni Kroos. Ramosa nema od 4. februara i povrede u utakmici protiv Seville, kao ni Samija Khedire koji se povrijedio tri dana kasnije protiv Atletica. James Rodriguez je slomio petu metatarzalnu kost desnog stopala protiv Seville i neće ga biti u revanšu. Luka Modrić je odsutan od 16. novembra, ali je trenirao posljednjih dana, baš kao i Khedira.

U ekipi Schalkea neće biti suspendovanog Kevina Princea Boatenga, a suspenzija prijeti Marcu Hogeru i Klaas-Janu Huntelaaru. Golmana Ralfa Fahrmanna neće biti do kraja sezone zbog povrede stražnjih ligamenata desnog koljena. Povrede su imali Joel Matip i Jan Kirchhof, ali je Kirchhoff ušao u igru u posljednjoj utakmici Bundeslige protiv Tottenhama. Već duže vrijeme nema povrijeđenih Chinedua Obasija, Draxlera i Jeffersona Farfana. Leon Goretzka se oporavio, kao i bh. reprezentativac Sead Kolašinac.

Obje utakmice počinju u 20:45 sati.