Nogomet
8

Kolumbija potopila Grčku rezultatom 3:0

Klix.ba
(Foto: EPA)
Prvu utakmicu grupe C na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu odigrale su Kolumbija i Grčka. Bio je to sudar dva različita svijeta, dvije reprezentacije koje imaju potpuno drugačiji stil igranja. U sjajnom i izuzetno uzbudljivom meču slavila je Kolumbija rezultatom 3:0.

Prvi gol vidjeli smo već u šestoj minuti kada je Armero probio grčku odbranu, koja se slabo snašla, i zatresao mrežu Grčke. Bilo je to 1:0 za Kolumbiju.

Već u sljedećoj minuti pokušala je Grčka to izjednačiti preko Konea, ali lopta odlazi pored desne stative. Grčka je ponovo zaprijetila u 28. minuti kada je Torosidis skočio na centaršut iz slobodnog udarca i pucao glavom, ali je lopta otišla lijevo od gola.

Grčka se lavovski borila i izvela veliki broj napada ne bi li došla do željenog izjednačenja, ali fantastična odbrana Kolumbije se svemu oduprijela i sačuvala svoju mrežu.

Rodriguez nije iskoristio odličan centaršut već je promašio siguran gol u 37. minuti. Ibarbo je s lijeva ubacio na drugu stativu, gdje je zaspao Holebas, ali to ne koristi Rodriguez. Pucao je visoko iznad gola.

Pred sami kraj prvog poluvremena zagužvalo se ispred gola Kolumbije. Odbijenu loptu van šesnaesterca pokupio je Kone i pucao u desnu stranu gola, ali golman uspijeva, iako jedva, odbraniti.

Na pauzu se otišlo rezultatom 1:0 za Kolumbiju.

U drugom poluvremenu žestoka borba je ponovo nastavljena. Kolumbijci povećavaju vodstvo na 2:0 u 58. minuti. Strijelac je bio Gutierrez koji je primio sjajan pas i doašao jedan na jedan s golmanom kojeg je uspio matirati.

Sjajnu šansu za smanjenje vodstva Kolumbije imala je Grčka u 63. minuti. Gekas je nakon dobrog centaršuta u šesnaestercu pucao glavom, ali pogodio je prečku.

Grčka je ponovo zaprijetila u 84. minuti, ali Samarasova lopta odlazi malo pored gola.

Na samom kraju takmice, u produžecima, Kolumbija postiže još jedan pogodak. Strijelac je bio Rodriguez.

Utakmica je okončana rezultatom 3:0 za Kolumbiju.

Meč je pratilo više od 30.000 Kolumbijaca na stadionu u Belo Horizonteu, među kojima je bio i Falcao koji zbog teške povrede ne igra na SP-u.

Svjetsko prvenstvo 2014, grupa C:

Kolumbija - Grčka 3:0