Ostaje ili odlazi?
0

Koliko će još Manchester City tolerisati "zločestog dečka" Balotellija?

Sarajevo-x.com
Igrač Manchester Cityja, mladi talijanski nogometaš Mario Balotelli, ponekada voli da parkira svoj skupocjeni automobil tamo gdje nikako ne bi smio. Kao i svaki drugi član kluba iz Manchestera, Mario ima svoje parking-mjesto označeno malim znakom. No, on ima običaj da automobil parkira izvan centra za trening, gdje smeta drugim vozačima i ometa saobraćaj. Iako je upozoren, Balotelli nastavlja po svom.

U nedjelju i ponedjeljak ujutro je menadžer Cityja, talijanski stručnjak Roberto Mancini, zajedno sa svojim saradnicama, pored naslova o pobjedi nad Unitedom, mogao vidjeti i Balotellijeve fotografije koje su napravljene dok se sukobljavao sa igračima protivničke ekipe. Zvaničnicima Cityja to smeta, potvrdio je jedan od njih želeći ostati anoniman. Smeta im i to što je proslava gola ispred navijača njihovih protivnika pretvorena u veliki problem. Kao što je već poznato, Unitedovi igrači imaju isti običaj.

Uprkos tome, u Cityju su svjesni da je Balotelli neposlušan, problematičan i kontroverzan momak koji privlači nevolje poput delikventa. Jedan zvaničnik Cityja je rekao da će na Balotellija svi gledati kao na izvor problema, sve dok ne dokaže suprotno dobrim igrama na terenu.

Na Wembleyju je u subotu u polufinalu FA Cupa Balotelli igrao u vrhu napada prvenstveno zbog povrede kapitena Carlosa Teveza, a kako pišu britanski mediji, i zbog loše forme bh. reprezentativca Edina Džeke.

Balotelli je nastupio i zbog toga što je Mancini u vrhu napada želio imati igrača koji će namučiti Unitedovu odbranu. Nije mu trebao igrač koji će zadržavati loptu i upošljavati svoje saigrače.

Mancini je želio iskoristiti Balotellijevu nepredvidljivost i brzinu. Mario je nekoliko puta tokom utakmice sjajno prevario Unitedovog defanzivca Nemanju Vidića. Osim toga, njegov šut sa 35 metara je namučio Van der Sarra u trenutcima kada Cityju i nije išlo baš najbolje.

No, Mancinija frustrira Balotellijeva nedisciplina i njegov neuspjeh da razumije ulogu centralnog napadača kada njegova ekipa nema loptu u posjedu.

Nakon bespotrebnog žutog kartona u drugom poluvremenu polufinala FA Cupa protiv Uniteda, Mancinijevi pomoćnici su savjetovali treneru Cityja da povuče Balotellija iz igre. No, Mancini to nije učinio, te je ukazao povjerenje Balotelliju, koji je uzvratio očajničkim šutem preko gola sa gotovo polovine terena, nakon što je shvatio da ne može zadržati loptu u svom posjedu.

Često je Balotellijeva forma bila loša. Tokom ljetnog prijelaznog roka, Mancini će morati donijeti teške odluke. Naime, City bi mogao prodati Balotellija. U Italiji oba milanska kluba "vrebaju" mladog talijanskog reprezentativca koji se smatra velikim talentom. Mancini ne odbacuje mogućnost prodaje Balotellija, jer mu je ovaj mladić donio više problema nego je očekivao. Neki kažu da je Mancini potpuno ogorčen. U svakom slučaju, prodajom bi City izgubio dosta novca.

Ukoliko bi Balotelli uspio održati dobru formu, priče o odlasku bi se vjerovatno znatno utišale. kako piše Daily Mail, nesigurni nastupi Džeke i povreda Teveza, kojeg neće biti najmanje do 10. maja, dovoljan su razlog da Balotelli igra u prvom timu, kako bi pomogao svojoj ekipi da osvoji jedno od mjesta koje vode u Ligu prvaka sljedeće godine.

Da li je Balotelliju stalo do njegovog trenera i saigrača, ostaje da se vidi. Iako neki ne vjeruju u to, Balotelli itekako zna biti nesebičan. To pokazuje njegov dobrotvorni rad na Siciliji i u Brazilu.

Međutim, Mario se nije potrudio da Manchester prihvati kao svoj dom. Dosta vremena je proveo sa Mancinijevim sinom Andreasom, ali je isto tako proveo dosta vremena potpuno sam u apartmanu koji se nalazi u centru grada. Također, dosta često se vraćao u Italiju. Za sada, Balotelli izgleda kao igrač koji ne želi igrati u Engleskoj i koji to ne pokušava sakriti.