Navijači Zrinjskog
0

'Koji zakon određuje šta isticati na stadionima?'

FENA
Sa utakmice Željezničar - Zrinjski (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Sa utakmice Željezničar - Zrinjski (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
U nedjelju, 23. avgusta, uoči utakmice četvrtog kola Premijer lige Željezničar - Zrinjski u Sarajevu, policija je navijačima mostarskog kluba, skupa s osiguranjem utakmice, zabranila isticanje zastave na kojoj se, između ostalog, nalazi i križ.

U saopćenju za javnost navijača Nogometnog kluba Zrinjski navedeno je reagovanje na ovaj potez: "Kap je očito prelila čašu i morali smo reagirati, postaviti cjelokupnoj javnosti nekoliko pitanja koja se nameću sama po sebi. Kako se samo i jedino u Sarajevu može zabraniti isticanje simbola koji se može vidjeti na na hiljadama stadiona po svijetu, pa i na desecima državnih zastava? Taj križ dio je grba koji je povijest Bosne i Hercegovine, zemlje na kojoj Hrvati preživljavaju više od 13 stoljeća."

Navijači Zrinjskog pitaju: "Kako je moguće da je već postala praksa zabranjivati zastavu jednog u ovoj državi konstitutivnog, negdje napisaše i ravnopravnog, naroda? Na kraju krajeva, ko je i kojim zakonom u ovoj državi odredio što se smije, a što ne smije isticati na tribinama? Živimo li u državi u kojoj vrijede neki zakoni ili državi u kojoj kojekakvi, kako rekoše, 'komesari' i 'komandiri', prema svom nahođenju određuju što je legalno, a što nije?"

Ultrasi podsjećaju da su navijači Željezničara prošle sezone uz, kako ističu, blagonaklone poglede policije, na tribini zapalili hrvatsku zastavu.

"Vjerojatno su pri ulasku na stadion kazali da zastavu unose radi paljenja, pa su u 'glavnom gradu svih nas', naišli na odobravanje. Jer je valjda, ako logčki zaključujemo, drukčije ne bi mogli ni unijeti na tribine? Ako drukčije ne možemo, sami ćemo, kao i u nedjelju, zastavu za koju je proliveno puno krvi naših očeva i djedova nositi 'skrivećki', kako se to činilo u najcrnjim povijesnim razdobljima. Na koncu, naše zastave ne vijore se i ne brane se samo pred izbore radi puke forme, niti se vijore da bi bilo koga vrijeđale", poručili su navijači Nogometnog kluba Zrinjski.