Žrijeb u Nyonu
1

Koga će izvući bh. klubovi u evropskim takmičenjima?

FENA
Četiri bosanskohercegovačka predstavnika u ponedjeljak će u Nyonu saznati imena rivala u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropa ligu.

Sarajevski Željezničar u kvalifikacijama za Ligu prvaka startuje od druge runde, u kojoj neće biti među nosiocima. U drugom pretkolu Željezničar može da očekuje bolje rangirane ekipe, kao među kojima su beogradski Partizan, zagrebački Dinamo, Hapoel Tel Aviv, Sparta iz Praga, Rosenborg, Salzburg, Litex, Bate Borisov.

Utakmice drugog kola kvalifikacija na rasporedu su 13. i 14. jula, odnosno 20. i 21. jula.

Željezničar u slučaju plasmana u treće pretkolo može očekivati još teže protivnike, među kojima su Zenit, Ajax, Fenerbahče, Dinamo Kiev, Braga, Celtic, Basel, Anderlecht...

U kvalifikacijama za Ligu Evrope među 106 klubova naći će se i tri bh. predstavnika, Široki Brijeg, Borac i Zrinjski.

Široki Brijeg i Zrinjski takmičenje će započeti od prvog pretkola, u kojem će biti nosioci. Širokobriježani i Mostarci tako se u prvom kolu neće moći sastati s jačim ekipama poput Anorthosisa koji ima najveći koeficijent, te danskog Randersa, švedskog Kalmara, makedonskog Rabotničkog. Potencijali protivnici bh. klubovima su Santa Coloma i Lusitans iz Andore, Faetano iz San Marina, Grevenmacher iz Luksemburga, ali i ljubljanska Olimpija i crnogorska Zeta.

S druge strane, banjalučki Borac, kao pobjednik Kupa BiH, takmičenje počinje u drugom pretkolu u kojem neće imati povlašteni položaj. Mogući pritivnici su mu Olympiacos, Bešiktaš, Levski, Austria Beč, Brondby, Wisla, Maribor, Maccabi Tel-Aviv, OFK Beograd, Spartak...

Mečevi prvog kola na programu su 1. i 8. jula, dok je druga runda predviđena za 15. i 22. juli.