Nogomet
3

Kod Sušića je debitovalo 25 Zmajeva, sedam ih je "preživjelo" od početka do kraja

Piše: A.D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mandat Safeta Sušića na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine potrajao je pet godina, a kroz taj se period selektorov popis drastično promijenio.

Godine igrača učinile su svoje, pa je tek sedam igrača zadržalo svoje mjesto u reprezentaciji do kraja Sušićevog mandata. Petorica od njih su bila i na prvom i na posljednjem Sušićevom spisku, to su Asmir Begović, Emir Spahić, Miralem Pjanić, Haris Medunjanin i Edin Džeko. Oni kojima je Sušić, uz pet navedenih, vjerovao od početka do kraja su još Vedad Ibišević i Sejad Salihović.

Od igrača na koje je Pape računao na prvoj utakmici protiv Gane petorica su okončala fudbalsku karijeru, jedan se svojevoljno oprostio od reprezentacije, dok je preostalima Sušić prestao vjerovati. Zanimljivo je da trojica tadašnjih reprezentativaca danas igraju u domaćem prvenstvu, Džemal Berberović u Sarajevu, Boris Pandža u Širokom Brijegu, te Admir Vladavić u Veležu. Kenan Hasagić, Safet Nadarević, Samir Muratović, Elvir Rahimić i Zlatan Muslimović okončali su igračke karijere, dok je na zalasku i Dario Damjanović, koji danas igra u Hong Kongu. Ermin Zec je bez kluba, Sanelu Jahiću Sušić je davno prestao vjerovati, a Zvjezdan Misimović okončao je reprezentativnu karijeru.

U Sušićevoj eri ukupno je debitovalo 25 igrača isključujući one iz domaćeg prvenstva koji su u Antalyji igrali prijateljski susret sa Poljskom.

Zmajevi kojima je prvi povjerenje ukazao Sušić su: Jasmin Fejzić, Ognjen Vranješ, Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Avdija Vršajević, Mensur Mujdža, Gojko Cimirot, Senad Lulić, Sanjin Prcić, Izet Hajrović, Goran Zakarić, Anel Hadžić, Tino Sven Sušić, Muhamed Bešić, Edin Višća, Ibrahim Šehić, Mehmed Alispahić, Adnan Zahirović, Muhamed Subašić, Muamer Svraka, Damir Vrančić, Miroslav Stevanović, Ivan Sesar, Ervin Zukanović i Zoran Kvržić.