Nogomet
72

Ko su "Nijemci" iz bh. svlačionice?

Piše: A. D.
Ermin Bičakčić, Sead Kolašinac, Sejad Salihović i Izet Hajrović (Foto: Klix.ba)
Ermin Bičakčić, Sead Kolašinac, Sejad Salihović i Izet Hajrović (Foto: Klix.ba)
Edin Džeko u razgovoru za službenu stranicu FIFA-e kazao je da od trenutna 22 Zmaja čak njih 14 govori njemački jezik.

Rat u našoj domovini učinio je svoje, velika većina današnjih bh. reprezentativaca sa svojim porodicama sreću su potražili u Njemačkoj, ali i u nekim drugim zemljama u kojima se govori njemačkim jezikom.

Među 14 naših “Nijemaca” nalaze se i četvorica koje je samo fudbalski put doveo u ovu zemlju, a to su Emir Spahić, Edin Džeko, Mensur Mujdža i Vedad Ibišević.

Zanimljivo je da su neki od Zmajeva djetinjstvo proveli u Njemačkoj, ali tamo nikada nisu igrali. Takav je slučaj Asmira Begovića i Avdije Vršajevića. Begović je iz Njemačke dospio u Kanadu, a Vršajević se vratio u domovinu.

Njemački jezik govore i Jasmin Fejzić, Sejad Salihović i Ermin Bičakčić koji su rođeni u Bosni i Hercegovini, ali koji su u ranom djetinjstvu dospjeli u Njemačku bježeći od rata. Bičakčić i Salihović rođeni su u Zvorniku, a Fejzić u Živinicama.

Slična je sudbina i Anela Hadžića, Miralema Pjanića i Senada Lulića. Njih trojica također su u djetinjstvu emigrirali sa svojim porodicama na zapad, ali ne u Njemačku već u druge države na područja gdje se govori njemačkim jezikom.

Pjanić je iz rodne Kalesije dospio u Luksemburg, Lulić iz Jablanice u Švicarsku, a Hadžić iz Velike Kladuše u Austriju.

Od reprezentativaca Bosne i Hercegovine sa posljednjeg Sušićevog spiska, jedan je rođen u Njemačkoj, a jedan u Švicarskoj u dijelu gdje se govori njemački. Izet Hajrović rođen je u švicarskom Bruggu, a Muhamed Bešić u Berlinu.

Fudbalski put u Njemačku doveo je Mensura Mujdžu iz Zagreba, Emira Spahića iz ruskog Anzhija, Edina Džeku iz čeških Teplica, te Vedada Ibiševića iz Pariza.

Zanimljivo je da njemačkim jezikom govori i bivši Zmaj Ervin Zukanović koji je dobar dio djetinjstva proveo u Njemačkoj nakon čega se vratio u domovinu, kao i Zvjezdan Misimović koji je rođen u Minhenu. U Njemačkoj je rođen i Sead Kolašinac kojeg na Sušićevom spisku nije bilo zbog povrede koljena.