Nogomet
40

Ko su Janjoševi pomoćnici? Švrakić i Repuh dobro znaju šta znači nositi bordo dres

Piše: Edin Isanović
Zijad Švrakić i Senad Repuh
Zijad Švrakić i Senad Repuh
Kao što je danas zvanično potvrđeno, pomoćnici novog trenera FK Sarajevo Mehmeda Janjoša su Zijad Švrakić i Senad Repuh.

Janjoš je dobio treći mandati na klupi Bordo tima. Novi strateg tima sa Koševa trebat će malo vremena da uoči sve prednosti i mane aktuelnog igračkog kadra. Kao prvo, treba vratiti poljuljano samopouzdanje raštimanoj ekipi. Ono što je u ovom trenutku najvažnije, Janjoš ima veliku podršku javnosti i navijača koji mjesecima očajnički uzdišu za dobrim trenerom. Njegovi pomoćnici bit će Zijad Švrakić i Senad Repuh. Obojica su prošli kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo, obajica su bivši reprezentativci. Prvi je nastupao za Jugoslaviju, a drugi za BiH. I Zijad i Senad itekako dobro znaju šta znači nositi bordo dres. Sa timom sa Koševa su osvajali tutule prvaka države. Reklo bi se da je ovo ono što navijači prizivaju – savršen spoj. Nakon godina lutanja i imenovanja različitih stručnih štabova, bordo asovi su ponovo unutra. Dosadašnji promašaji u vrhu stručne piramide usporili su sve klupske tranzicijske procese.

Švrakić naslijedio dres sa brojem sedam od Safeta Sušića

Zijad Švrakić je prošao kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo. Prvi profesionalni ugovor sa koševskim timom potpisao je 1979. godine te je ubrzo naslijedio dres sa brojem sedam od Safeta Sušića. Bio je član druge generacije Bordo tima koja je dotakla vrh u jugoslavenskoj ligi 1985. godine. Nakon odlaska sa Koševa igrao je u Turskoj. Nastupao je za Adanu, Galatasaray, Ankaragücü i Karşıyaki. Uspješnu igračku karijeru završio je na Malti, gdje je nosio dres Rabat Ajaxa. Upisao je i nekoliko nastupa u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije. Stariji navijači pamte ga kao igrača koji je jednim potezom mogao riješiti meč. Potom je uplovio u trenerske vode. Radio je na Malti, Kuvajtu, a posljednjih godina i u Omanu. Sigurno je da će svojim znanjem i iskustvom pomoći prvom šefu struke Mehmedu Jnajošu.

Stariji ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu u gradu na Miljacki posebno pamte Švrakića po sjajnim igrama malog nogometa. Igrao je izuzetno dobro, a to će potvrditi učesnici sarajevskih turnira. Također, bio je najbolji strijelac turnira u Skenderiji kojeg su svojevremeno organizovale Večernje novine.

"Sport je u to vrijeme bio nešto drugo. Bila je ona luda strast za nogometom. Mi smo odlazili da se nadigravamo, a čujem danas ima turnira na kojima kao "mora neko pobijediti", rekao je u jednom od intervjua za naš portal Švrakić koji je odrastao u sarajevskom naselju Bjelave.

Repuh je bio jedan od najtalentovanijih igrača Bordo tima

I Senad Repuh je prošao kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo. U pet navrata je nosio dres tima sa Koševa. Pored Bordo tima nastupao je za Lorient, Karabukspor, Bursaspor, Hapoela iz Jeruzalema, Hapoel Tzafririm Holon, Sokol Saratov, Pieta Hotspurs. Uspješnu karijeru završio je u sarajevskom SAŠK Napretku 2008. godine. Bio je jedan od najtalentovanijih igrača svoje generacije. Često je donosio prevagu koševskom klubu. Sa Bordo timom je 2007. godine osvojio i naslov prvaka.

Za A reprezentaciju BiH odigrao je 14 utakmica, a postigao je i jedan pogodak. U jednoj utakmici državnog tima Repuh se teško povrijedio pa je duži period pauzirao s terena. U vrijeme kada je prvi šef struke FK Sarajevo bio Mirza Varešanović, Repuh je bio pomoćnik. Također, sa istim strategom radio je u Olimpicu.

Janjoš, Švrakić i Repuh trebaju povratiti ekipi izgubljeno samopouzdanje i krenuti koračati stazama uspjeha. Da li će to uspjeti, ostaje da vidimo.