Nogomet
168

Ko će osvojiti titulu: Sarajevo ili Željezničar, hoće li slaviti Koševo ili Grbavica?

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Presudni mečevi 30., posljednjeg, kola BHT Premijer lige igraju se danas. Utakmice će dati odgovor ko će biti prvak, ko će u Evropu i ko će u niži rang. Velika bitka vodit će se za naslov prvaka BiH. Jedan grad, dva kluba – jedna titula. Ko će je osvojiti, Sarajevo ili Željezničar? Ko će se radovati, Koševo ili Grbavica? Znat će se večeras oko 19:00 sati.

Bordo tim ima bod više i bolji međusobni omjer od Plavih sa Grbavice. Osim toga, igraju na domaćem terenu pred oko 25 hiljada gledatelja protiv Slobode.

Pobjedom će dotaći vrh bez obzira na ishod okršaja u Zenici gdje će Čelik odmjeriti snage sa Željezničarom. U slučaju remija ili poraza Sarajeva, izabranici Dženana Uščuplića mogu ostati na prvom mjestu ako Zeničani savladaju ili remiziraju sa Željezničarom.

S druge strane, tim sa Grbavice ne odlučuje sam o svojoj sudbini. Trebaju osvojiti tri boda i iščekivati da Tuzlaci odigraju neriješeno ili slave na najvećem bh. stadionu.

Željezničar je bio prvak BiH prije dvije godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željezničar je bio prvak BiH prije dvije godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)

U timu sa Koševa odlučni su da pobijede Slobodu i osvoje petu titulu u historiji. "Spremio sam ekipu za tvrdu utakmicu. Neće sigurno biti lako, ali vjerujem da je ova ekipa spremna da pobijedi i osvoji titulu prvaka pred velikim brojem naših navijača. Također, vjerujem da će i Čelik u Zenici pobijediti Željezničar", rekao je Dženan Uščuplić na konferenciji za novinare.

Bordo tim će imati ogromnu podršku sa tribina i za očekivati je ofanzivu od prve minute.

Ipak, Tuzlaci najavljuju igru otvorenog garda na Koševu. Žele odigrati dobru utakmicu. Navijači Željezničara vjeruju kako Zajko Zeba, nekadašnji igrač Plavih, a sada prvotimac Slobode, može pokvariti slavlje komšijama.

Sarajevo je titulu posljednji put osvojilo 2007. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sarajevo je titulu posljednji put osvojilo 2007. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Čelik ni protiv Željezničara neće odustati od napadačke orijentacije. U oba tabora vlada optimizam. Domaći će težiti da savladaju ljutog rivala nakon dugo vremena i sezonu završe sa sjajnom serijom. Također, i gosti jurišaju na tri boda i osluškuju rezultat sa Koševa. Plavi sa Grbavice imat će veliku podršku sa tribina na Bilinom Polju. Sve sugerira da će biti uzbudljiva utakmica.

Zanimljivo će biti i na Pecari gdje će se voditi bitka za Evropu. Širokom Brijegu na megdan stiže Zrinjski. Domaćima odgovara samo pobjeda, dok Plemića i sa remijem osiguravaju međunarodne utakmice.

Drina će ugostiti i pokušati pobijediti Slaviju u borbi za opstanak. Gostima iz Istočnog Sarajeva odgovara i bod. Oba kluba nalaze se u nezgodnoj situciji. Travnik će odmjeriti snage sa Vitezom na Piroti. Gosti su pod imperativom pobjede koja im osigurava nastup u elitnom rangu bh. nogometa i naredne godine.

Mladost iz Velike Obarske će pokušati pobijediti Zvijezdu iz Gradačca. Ukoliko uspiju, ostaju u društvu najboljih. Gosti imaju minimalne šanse za opstanak. Na Otoci će Olimpic i Radnik odigrati utakmicu bez većeg rezultatskog značaja, a sito se donosi na okršaj Veleža i Borca.

Parovi i satnica:

Sarajevo – Sloboda (prijenos na BHT1) Čelik – Željezničar (prijenos na Moja TV) Široki Brijeg – Zrinjski (prijenos na Arena Sport) Travnik – Vitez Drina – Slavija

Olimpic – Radnik Mladost – Zvijezda Velež – Borac Sve utakmice počinju u 17:00 sati.

Tabela:

  1. Sarajevo 63
  2. Željezničar 62
  3. Zrinjski 58
  4. Široki Brijeg 54
  5. Borac 49
  6. Olimpic 46
  7. Čelik 40
  8. Sloboda 40
  9. Velež 35
  10. Travnik 28
  11. Radnik 28
  12. Slavija 26
  13. Drina 26
  14. NK Vitez 26
  15. Mladost 25
  16. Zvijezda 24