Stanje po grupama
0

Ko bi u srijedu mogao izboriti plasman na SP?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kalkulacije za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici, cilj svih nogometnih selekcija na planeti, već odavno su počele. Ipak, sutrašnji mečevi na Starom kontinentu mogli bi ponuditi umnogome jasniju sliku o onima koji imaju i onima koji nemaju šanse za plasman.

Iako je u pitanju tek osmo kolo, Španija i Engleska su u grupi od pet timova koji u srijedu mogu osigurati mjesto na SP-u. Francuska bi svoju šansu mogla tražiti u baražu, a Portugal bi mogao izvisiti.

Srbija, Danska i Slovačka također bi mogle profitirati, iako Dancima i Slovacima trebaju i drugi rezultati u grupi ići na ruku.

Španci će u srijedu u Meridi dočekati Estoniju, a uvjereni su u osmu pobjedu u osam krugova takmičenja. Već tada im je zagarantovan direktan plasman, ukoliko drugoplasirana Bosna i Hercegovina ne uspije savladati Tursku na svom terenu. Trenutno su šest bodova ispred BiH, koja ima četiri boda prednosti u odnosu na Turke.

Vicente del Bosque je istakao kako je njegova ekipa favorit protiv pretposljednje Estonije, dok su u BiH svjesni da im poraz u Zenici donosi samo bod razlike od zahuktale Turske.

I Engleska bi mogla ostvariti osam pobjeda u osam susreta u grupi 6, ako kod kuće pobjedi Hrvatsku, a to bi automatski značilo obezbijeđeno mjesto u Južnoj Africi dogodine. To bi također zaliječilo rane nastale domaćim porazom od ove reprezentacije pod vodstvom Stevea McClarena. Sada rukovođeni Fabiom Capellom mnogo su jači, a to su dokazali i pobjedom u Zagrebu od 4:1.

"Vratio je vjeru navijačima i igračima", pun je hvale za svog trenera David Beckham. "To nam je trebalo da se vratimo nogometu kakav znamo igrati."

Srbija na svom terenu dočekuje drugoplasiranu Francusku pred kojom ima četiri boda prednosti. Pobjeda u Beogradu bi ih dovela do plasmana, a Francuzi bi morali furiozno dalje brinući se za svoju drugu poziciju.

"Ako treba ići ćemo u play-off", kaže francuski napadač Thierry Henry. "Ako ne završimo prvi, moramo se potruditi da završimo drugi, iako je to tužno. Šta god se desi, moramo otići u Južnu Afriku."

Slovačka je blizu prvog mjesta u grupi 3, uprkos subotnjem remiju sa susjednom Češkom Republikom. Trenutno su na dva boda udaljenosti od drugoplasirane Sjeverne Irske, a upravo njima u srijedu dolaze na noge u Belfast. Ukoliko bi Slovačka pobijedila, a Slovenija i Poljska u Mariboru odigrale neriješeno, Slovaci bi imali razloga da slave.

Ni Česi, koji trenutno imaju siromašnih devet bodova, nisu izgubili sve šanse za baraž. Ukoliko bi pobijedili San Marino kod kuće i ako bi im pogodovali ostali rezultati, imali bi šansi da završe na drugom mjestu u grupi 3.

Danska može učiniti mnogo u grupi 1 pobjedom nad Albanijom, ali ako Portugal bude bolji od Mađarske u Budimpešti, a Švedska ne uspije poraziti Maltu.

Portugal ostaje u velikim problemima i nakon ugrabljenog boda Dancima u subotu. Velike su šanse da najskuplji nogometaš u historiji igre i FIFA-in igrač godine, Cristiano Ronaldo, ne nastupi na Svjetskom prvenstvu 2010.

Njegov tim nakon sedam kola četvrti je u grupi 1 sa 10 bodova. Ukoliko kako-tako žele ostati u igri, moraju dobiti drugoplasiranu Mađarsku u Budimpešti u srijedu.

Danska, koja ide u goste Albaniji, ima 17 bodova, Mađarska 13, a Švedska, koja bi trebala s lakoćom pobijediti Maltu, treća je sa 12 bodova.

Osvajač Svjetskog kupa, Italija, pomakla bi se na četiri boda više od drugoplasirane Irske u grupi 8 ako dobije Bugarsku na svom terenu. Takav rezultat za Bugare bi značio definitivni oproštaj od SP-a.

U grupi 4 Njemačka drži prvo mjesto i u slučaju domaće pobjede protiv Azerbejdžana, ostali bi vodeći. Rusi idu na noge Velsu koji nema šanse za kvalifikacije.

Pobjeda Švicarske nad Grčkom od 2:0 dala im je prednost od tri boda u grupi 2, gdje Grčka i Latvija trenutno imaju isti broj bodova - 13. Ako Švicarci izgube od Latvije u srijedu, a Grci dobiju Moldaviju, situacija će se dodatno zakomplikovati, a njeno razrješenje ponudit će preostala dva susreta u oktobru.

Holandija se sa 21 bodom već ustalila na vrhu grupe 9, a Škotska, Norveška i Makedonija će u susretima koji slijede tražiti svoju šansu. Škoti su u prednosti od tri boda, ali im u goste dolaze upravo Holanđani, dok će biti zanimljivo u okršaju Norveške i Makedonije. Ako Škoti izgube u Glasgowu, tri ekipe će se boriti za drugo mjesto u zanimljivoj grupi 9.