Nogomet
21

Kneževi u četvrtfinalu: Arsenal pobijedio Monaco, ali ispao iz Lige prvaka

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U večerašnjoj uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka Arsenal je kao gost savladao Monaco rezultatom 2:0, ali to nije bilo dovoljno za plasman u četvrtfinale Lige prvaka.

Monaco je uoči revanša imao lijepu prednost od 3:1 iz prvog susreta. U 3. minuti večerašnje utakmice je nogometaš Monaca Joao Moutinho šutirao s ruba šesnaesterca, a lopta je završila iznad prečke gola Arsenala.

U 14. minuti utakmcie se ukazala velika prilika za Arsenal, loptu je u šesnaestercu nakon centaršuta primio Olivier Giroud, ali je šutirao pored lijeve stative gola Monaca. Četiri minute kasnije je na drugoj strani zaprijetio Dimitar Berbatov.

U 18. minuti je Alexis Sanchez šutirao ka golu Monaca, no, odbrana je uspjela izblokirati opasan udarac.

Igrala se 36. minuta kada je Giroud savladao golmana Monaca Subašića i donio prednost Arsenalu od 1:0.

Mogli su Topnici do drugog gola dvije minute kasnije, odbijenu loptu je prema golu Subašića uputio Danny Welbeck, ali ju je neko od odbrambenih igrača Monaca skrenuo u korner.

U finišu prvog poluvremena je iz voleja šutirao Giroud sa 11 metara, a dobrom intervencijom se istakao golman Subašić.

Prvi dio susreta završen je minimalnim vodstvom Arsenala protiv Monaca.

U nastavku su prvi zaprijetili gosti preko Girouda, čiji je udarac završio pored gola. U 53. minuti je Ozil sjajno izveo slobodan udarac, a golman Subašić je izvanrednom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Isti igrač je neprecizno šutirao u 64. minuti utakmice. Topnici nisu odustajali te su konstantno pokušavali doći do novog gola. To se isplatilo u 79. minuti kada je mrežu Monaca zatresao Aaron Ramsey nakon što je stativu pogodio Theo Walcott. Arsenal je tako poveo sa 2:0 i dao se u borbu za trećim golom.

U 83. minuti utakmice je glavom pokušao Sanchez, ali promjene rezultata nije bilo.

Arsenal je pobijedio sa 2:0, ali je Monaco prošao dalje zbog pobjede u prvom meču na Emiratesu rezultatom 3:1.

Osmina finala Lige prvaka:

Monaco - Arsenal (3:1) 0:2