Nogomet
0

Klubovi moraju pustiti igrače na OI u Pekingu

FENA
Međunarodni olimpijski komitet upozorio je nogometne klubove da moraju da dozvole igračima mlađim od 23 godine nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Predsjednik MOK-a Jacques Rogge je istakao da će klubovi koji ne puste nogometaše na Olimpijske igre biti kažnjeni, a da je FIFA već proslijedila klubovima pismo u kojem ih podsjeća da se pravila moraju poštovati.

"Pravila su jasna: klubovi koji ne puste igrače na Olimpijske igre biće kažnjeni. To između ostalog znači da nogometaš neće moći da igra za klub u vrijeme održavanja Igara", rekao je Rogg.

Portparol FIFA Allan Liebling je naveo da u pismu svjetske kuće rukometa stoji da klubovi "moraju da puste igrače mlađe do 23 godine", kako bi branili boje nacionalnih timova na Igrama u Pekingu.

MOK i FIFA su se sporazumjeli da bi igrači kojima ne bi bilo dopušteno učešće na Olimpijskim igrama, od 8. do 24. augusta, mogli da budu suspendovani i ne bi mogli da igraju za klubove u određenom periodu.

Po pravilima OI svaka ekipa ima pravo da koristi tri igrača starija od 23 godine, ali se propis o obaveznom puštanju na njih ne odnosi, pa oni mogu da putuju u Peking samo ukoliko klubovi to dozvole.