Arsene Wenger
0

"Klubovi koji previše troše su poluvaralice"

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Menadžer Arsenala Arsene Wenger nazvao je klubove koji troše više od svojih stvarnih mogućnosti poluvaralicama.

Mnogi engleski nogometni klubovi grcaju u dugovima, neki su na rubu preživljavanja, poput West Hama ili Portsmoutha, Southampton je već proglasio stečaj, Notts County se odrekao ambicija koje su sezale sve do Premier lige, nakon što ih je napustio misteriozni milijarder, a Roman Abramovič je prije nekoliko dana izbrisao 340 miliona funti dugovanja svoga Chelseaja drugom dokapitalizacijom klupskih dionica na tržištu kapitala.

Komentirajući upravo Abramovičev posljednji potez, Wenger je cinično rekao: "Izgleda da živimo u doba čarobnjaka. Profesionalni se nogomet svodi na pobjeđivanje i balansiranje budžetom. To je osnovno pravilo za koje se borim. Sve ostalo je napola varanje. Pravila moraju biti jednaka, i za Chelsea i za sve ostale. Uvijek sam se borio za finansijski fair-play."

"Sve je to tužno jer klubovi pripadaju navijačima. A oni su sada u opasnosti da će izgubiti svoj voljeni klub. Zato je naša glavna odgovornost zadržati klub u dobrom finansijskom stanju", dodao je francuski strateg.