Usvojen finansijski fair play
0

Klubovi će moći trošiti samo novac koji zarade

Totalsport
Izvršni odbor Evropske nogometne federacije usvojio na zasjedanju u Nyonu finansijski fair play, plan kontrole trošenja koji bi najbogatije evropske klubove trebao izvući iz dubioze.

Klubovi poput Manchester Cityja, Chelseaja, Manchester Uniteda, Liverpoola, Valencije ili Real Madrida i tim bi planom trebali izaći iz ere takozvanoga finansijskog dopinga. Drugim riječima, UEFA-ina će ih pravila sprečavati u pretjeranom trošenju na plate nogometaša i nova pojačanja.

Ubuduće će nogometni klubovi moći trošiti samo novac koji zarade.

UEFA je, zbog lakše prilagodbe, uvela prelazni period. Pravila će se početi primjenjivati od 2012. godine, a vlasnicima će samo u prve tri sezone nakon toga biti dozvoljeno "pokrpiti" minuse maksimalno do 45 miliona eura godišnje. Prve bi sankcije klubove koji se ne budu pridržavali pravila mogle zadesiti u sezoni 2014/2015. Najteža kazna za najbogatije klubove mogla bi biti izbacivanje iz UEFA-inih evropskih takmičenja.

"Radili smo na ovom konceptu zajedno s klubovima. Naša namjera nije bila kazniti ih, već spasiti. Sve smo dogovorili. Osnovna je filozofija da ne možeš potrošiti više nego što zaradiš", rekao je predsjednik UEFA-e Michel Platini, dok je Karl-Heinz Rummenigge, izvršni predsjednik Bayerna i predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA), dodao:

"Ovo je uistinu velika stvar. U ime ECA-a želim se zahvaliti UEFA-i, a posebno Michelu Platiniju, na inicijativi koja će evropski nogomet, uvjeren sam, odvesti u pravom smjeru. Udruženje evropskih klubova u potpunosti stoji iza ovog plana".