Nogomet
27

Klopp: S Liverpoolom želim uspjeh, zajedno ćemo promijeniti stvari

Klix.ba
Jurgen Klopp
Jurgen Klopp
Njemački nogometni stručnjak Jurgen Klopp je završio formalnosti u vezi s potpisivanjem ugovora s Liverpoolom i tako postao 20. menadžer u historiji kluba s Anfielda. Karizmatični Nijemac je obavio svoj prvi intervju koji je objavljen na oficijelnoj stranici Liverpoola.

Dolazak u Liverpoool smatra jednim od najboljih trenutaka u životu.

"Osjećam se odlično, riječima ne mogu opisati. Dan je bio nevjerovatan, kako u Njemačkoj, tako i ovdje u Engleskoj. Čast mi je biti ovdje, ovo je jedan od najboljih trenutaka u mom životu. Stigao sam s porodicom, a jedan sin je još uvijek u Njemačkoj. Ipak, tu smo, sve je kao san", izjavio je Klopp.

Klub sa Anfielda mu je dobro poznat, a ponudu je prihvatio jer je želio okušati se u engleskoj Premierligi.

"Mnogo znam o klubu, nisam gledao baš sve utakmice, ali one najvažnije jesam. Volim nogomet, intenzitet igre u Liverpoolu je dobar za mene. Uvijek sam želio raditi u Engleskoj, a Liverpool je bio prvi izbor. Sada imam priliku raditi ovdje i to je najbolja stvar koju mogu zamisliti", rekao je njemački stručnjak.

Odmor nakon napuštanja Dortmunda mu je prijao, a sada je spreman za nove izazove.

"Ovo uopće nije bila teška odluka. Dortmund sam napustio prije četiri mjeseca i razmišljao o tome šta ću raditi u budućnosti. Želio sam napredovati, različite stvari su mi se događale u posljednjih 15 godina, a onda sam imao četveromjesečni odmor i to je bilo dovoljno. Vlasnici kluba i ja imamo zajednički san, morao sam pristati da dođem ovdje", kazao je Klopp.

Nakon što se odmorio, ponudu Liverpoola nije mogao odbiti.

"Mnogo sam naučio tokom pauze. Nakon četiri sedmice, odmor je počeo. Bio sam umoran, radio sam 15 godina bez prekida. Bilo je teško, pa sam se pokušao odmoriti i ponašati kao čovjek kojeg ne interesuje samo nogomet, razgovarao sam o ishrani i drugim stvarima. Odmorio sam se, a onda su me pozvali interesantni ljudi, pa sam donio važnu odluku. Proveo sam šest sjajnih godina u Dortmundu, ali je posljednja bila izuzetno teška. Želio sam uraditi nešto novo i evo me ovdje", riječi su novog trenera Liverpoola.

Sreću zbog dolaska na Anfield nije krio.

"Moj engleski nije dovoljno dobar da mogu izraziti sve što osjećam. Veoma sam uzbuđen, želim osjetiti klub i atmosferu. Kada sam došao ovdje s Dortmundom prije godinu dana i vidio svlačionice, svidjele su mi se, kao i sve ostalo. Bio je to historijski trenutak za mene. Bio sam svugdje, ali je Anfield posebno mjesto", jasan je bio Klopp.

Njegova namjera je da usreći navijače i da ima dobru komunikaciju s njima.

"Razumijem nogomet, koji je poseban sport zbog navijača. Mi moramo njihove živote učiniti boljim. Ipak, mi ne spašavamo živote, nismo ljekari. Naš je posao da pomognemo navijačima da tokom 90 minuta zaborave svoje probleme i da tri dana u sedmici govore o toj utakmici, a potom dva o narednoj. Tako želim živjeti, zbog toga sam veoma blizak s navijačima. Razumijem kako je biti navijač", istakao je bivši trener Borussije Dortmund.

Problema s prilagođavanjem na Premierligu neće biti.

"Naravno da ću se prilagoditi, poznajem engleski nogomet. Gledao sam mnogo utakmica, a i igrao sam protiv engleskih klubova. Neke su stvari drugačije nego u Njemačkoj, neke ne. Slušat ću, posmatrati i osjećati, pa onda odlučiti šta trebam mijenjati. Bio sam igrač, sada sam menadžer, ne želim komplikovati", izjavio je Klopp.

On je sasvim zadovoljan svojom ekipom i zvijezde mu ne trebaju.

"Možda je ovo najveći izazov u mom životu u svijetu nogometa. Ovo je najinteresantniji posao. Vjerujem u kvalitet ovog tima. U ovom trenutku nismo najbolji tim na svijetu. Vidio sam neke dobre i neke loše utakmice. To je normalno, u nogometu imate probleme koje morate rješavati. Najvažnije je da imamo brzinu i tehniku, dobru odbranu, vezni red, krila, napadače. Ja nisam sanjar, ne želim Cristiana Ronalda ili Lionela Messija, kao ni ovakve igrače u jednom timu. Želim trenutnu ekipu i počinjemo raditi", rekao je menadžer Redsa.

Njegov cilj je da Liverpool igra dopadljivo.

"Očekujem 'divlji' stil igranja, sve ekipe svjetske klase žele posjed lopte. Volim gledati takve timove kao što su Bayern, Barcelona, Real Madrid, a možda će to postati i Manchester City. Također, potrebna nam je snažna i stabilna odbrana, samopouzdanje, ali moramo znati i da svaki ofanzivan potez protivnika ne znači i gol. Volim emocije u nogometu, kao i brzu igru. To je za mene agresivnost u nogometu. Želim razgovarati s navijačima Liverpoola i čuti šta oni očekuju od nas. Očekivanja mogu biti veliki problem, moramo sve razjasniti, a onda možemo početi. Za implementaciju moje filozofije treba mnogo vremena, ja ne mogu obećati da ćete već na sljedećoj utakmici vidjeti potpuno novi Liverpool. Ipak, promijenit ćemo nešto, to je ono što želim", kazao je Klopp.

Dodao je da neće biti problema s vlasnicima kluba kada je riječ o transferima.

"To je smiješno, nema problema između mene i vlasnika. Pametni smo ljudi, želimo isto. Ja ne želim trošiti novac koji klub nema, niti zadržavati igrača koji želi otići. Niko neće prodati igrača s kojim želim raditi, čak i ako dođe dobra ponuda. Neće biti transfera bez mog odobrenja", istakao je 48-godišnji stručnjak.

Svoje pomoćnike iz Dortmunda je doveo u Liverpool.

"Sa sobom dovodim pomoćnike Željka i Petera, oni su sjajni momci, nogometni manijaci. Rade naporno i savršeni su pomoćnici", otkrio je Klopp.

Njegov cilj je da vrati povjerenje navijača i pruži im razlog za zadovoljstvo.

"Želim uspjeh s Liverpoolom, važno je da zajedno promijenimo stvari. Liverpoolova porodica je suviše nervozna i pesimistična. Klub ima bogatu historiju koje se sada možemo samo sjećati, a sada moramo napisati novu priču. Možda to možemo za nekoliko sedmica. Ako se to dogodi, slavit ćemo, ako ne, radit ćemo i dalje", završio je Klopp.