Nogomet
34

Klix.ba u Haifi: Impresivni stadion Sammy Ofer će biti poprište bitke Izraela i Zmajeva

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH će u nedjelju na stadionu Sammy Ofer, koji je poznat kao Međunarodni stadionu u Haifi i Stadion Avi Ran, odigrati utakmicu protiv Izraela u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Radi se o zaista odličnom nogometnom zdanju na kojem je istinska sportska atmosfera zagarantovana.

Ekipa portala Klix.ba prva je stigla ispred stadiona u Haifi gdje nas je dočekalo lijepo vrijeme, ali i napuštene i puste ulice.

S obzirom da je danas Sabat, Izraelci ovaj dan koriste za odmor. Sve prodavnice i institucije su zatvorene i malo ko se može vidjeti na ulici.

Sasvim je sigurno da će već sutra u Haifi biti sasvim drugačija atmosfera, jer se očekuje dolazak bh. navijača.

Po dolasku ispred stadiona doslovce nije bilo nikoga, a ulazak unutra nam nije bio dozvoljen.

Izrael je izgradnju stadiona Sammy Ofer započeo krajem 2009. godine, a završen je ove godine u augustu. Trenutno se koristi uglavnom za nogometne utakmice na kojem igraju poznati izraelski klubovi Maccabi Haifa i Hapoel Haifa.

Stadion je dobio ime po izraelskom biznismenu Sammyju Oferu (1922-2011) koji je donirao 20 miliona dolara za njegovu izgradnju. Troškovi izgradnje su iznosili 113,6 miliona eura.

Prva utakmica na ovom stadionu odigrana je 15. septembra kada je Maccabi iz Haife ugostio Bnei Sakhnin i pobijedio rezultatom 4:2.

Prvi gol na ovom stadionu postigao je nogometaš Maccabija Hen Ezra u nadoknadi prvog poluvremena.

Toj utakmici je prisustvovalo 27.000 gledatelja. Ukupan kapacitet stadiona iznosi 30.847 gledatelja, ali se broj mjesta ograničava na međunarodnim utakmicama zbog sigurnosnih razloga.

Stadion je poznat po sjajnoj atmosferi koju naprave izraelski navijači, a kako on izgleda, pogledajte u prilogu.