Nogomet
364

Klix.ba u Belgiji: Pogledajte kako izgleda Brisel dan prije utakmice

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH sutra će u Briselu odigrati utakmicu protiv Belgije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Ekipa portala Klix.ba pratit će naše Zmajeve, a danas vam donosimo dio atmosfere iz glavnog grada Belgije.

Brisel je glavni i ujedno najveći i najmnogoljudniji grad Belgije, a nezvanično i glavni grad Evropske unije. Radi se o najvećem gradskom području u Belgiji koje se sastoji od 19 općina među kojima je i općina grada Brisela. U gradu živi blizu dva miliona ljudi i na nacionalnom nivou je glavni grad francuske i flamanske zajednice i regije, kao i regije glavnog grada.

Kada je riječ o međunarodnom nivou, grad je jedno od sjedišta Evropske unije i njenih institucija, ali i NATO-a, Zapadnoevropske unije i brojnih međunarodnih organizacija.

Simbol grada je poznata turistička atrakcija - bronzana fontana Manneken Pis. Grad Brisel se može pohvaliti raznovrsnom arhitekturom koja se proteže kroz periode od srednjovjekovne arhitekture do postmodernih zgrada EU institucija.

Sam grad se nalazi u centralnom dijelu Belgije između Flandrijske nizije i Brabantskog platoa, na nadmorskoj visini između 15 i 100 metara. Kada je riječ o klimi, ona je umjerena i primorska. Najtoplije je u julu i augustu s prosječnim temperaturama od 17,5 stepeni, a najhladnije u januaru s prosjekom temperature oko 2,2 stepena celzija.

U svom modernom dobu Brisel je privukao veliki broj stanovnika. Procvat je doživio šezdesetih godina, sjedište Evropske ekonomske zajednice postao je 1958. godine, a NATO-a 1967. godine.

Brisel je poznat i po Heyselskoj tragediji koja se dogodila 29. maja 1985. godine. Dogodilo se to na dan utakmice finala Kupa šampiona između Liverpoola i Juventusa, kada su navijači engleskog kluba probili ogradu i sabili navijače talijanskog kluba u kraj, nakon čega je pao zid od tri metra, a poginulo je 39 navijača.

Stadion je kasnije renoviran, a sada nosi ime King Baudouin. Upravo će na ovom stadionu sutra navečer snage odmjeriti reprezentacije Belgije i BiH, a utakmica počinje u 20:45 sati

Na ulicama Brisela se već nalaze bh. navijači, navijačke groznice još uvijek nema, ali se sutra očekuje dolazak najvećeg broja navijača, kada će u fokusu biti naši Zmajevi i prava nogometna atmosfera.

Kako izgledaju ulice Brisela dan prije utakmice, pogledajte u prilogu.