Bundesliga
0

Klinsmann mijenja Rangnicka u Hoffenheimu?

Totalsport
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Momčad Hoffenheima u prvom dijelu njemačkog nogometnog prvenstva bila je apsolutni hit. Međutim, u zadnjih 12 kola nikoga nije pobijedila.

Hoffenheim je jesenski dio prvenstva završio na prvom mjestu. Međutim, tokom zimske pauze im se ozlijedio najbolji strijelac, bh. reprezentativac Vedad Ibišević, koji je u 17 utakmica postigao 18 golova i u sedam navrata bio asistent. Ponajviše zahvaljujući Ibiševiću, Hoffenheim je dugo vremena držao čelnu poziciju u Bundesligi u svojoj debitantskoj sezoni. Ipak, tokom zimske pauze na prijateljskoj utakmici protiv HSV-a Ibišević je zadobio tešku ozljedu prednjih ligamenata desnog koljena, zbog čega je morao rano zaključiti sezonu.

Bez njega je klubu krenulo loše, pa Hoffenheim sada drži tek deveto mjesto na tabeli, s 15 bodova zaostatka za vodećim Wolfsburgom. U zadnjih 12 nastupa u Bundesligi, Hoffenheim je upisao sedam remija i pet poraza.

Njemački milijarder Dietmar Hopp, 69-godišnji vlasnik Hoffenheima, uložio je u jesenskog prvaka nogometne Bundeslige 175 miliona eura tokom proteklih osam godina. Od toga je samo manji dio, oko 25 miliona, potrošeno na najvitalniji dio kluba: nogometaše.

Hopp je nezadovoljan trenutnom situacijom u klubu, te se sprema pozvati trenera Ralfa Rangnicka na razgovor. Njemački mediji špekuliraju da bi to mogao biti prvi korak u spremanju otkaza aktualnom šefu struke. Rangnickov ugovor važeći je do 2011. godine. Međutim, Bild tvrdi da je klub spreman angažirati Jürgena Klinsmanna, koji je nedavno dobio otkaz u Bayernu.

Hopp je zagovornik Klinsmannovog stila vođenja kluba, a ovaj je, naravno, dostupan i slobodan nakon otkaza u Bayernu.