Spominje se i Novo Panić
0

Kladioničarska mafija "kupila" i UEFA-inog dužnosnika

FENA
Novo Panić (Foto: Arhiv)
Novo Panić (Foto: Arhiv)
U sjeni sportskih takmičenja na Svjetskom prvenstvu u nogometu na jugu Afrike, u javnost su procurile nove informacije o tome kako je po Evropi funkcionirala kladioničarska mafija. Pod sumnjom je i dužnosnik UEFA-e.

Po informacijama njemačkog magazina "Der Spiegel", postoji opravdana sumnja da je jedan vodeći dužnosnik Evropske nogometne federacije sudjelovao u planiranju namještanja nogometnih utakmica, koje su se odigravale u takmičenjima pod okriljem UEFA-e.

"Der Spiegel" piše da je to zaključak Državnog tužilaštva iz Bochuma, koje od kraja 2009. vodi istražni postupak protiv nekolicine osoba umiješanih u aferu oko kladionica i nogometnih namještaljki.

Slovak Jozef M., jedan od 15 članova sudijske komisije UEFA-e, 22. oktobra prošle godine se, piše njemački magazin, u gradiću Pieštanyju u svojoj domovini (u blizini Bratislave gdje živi) sastao s njemačkim Hrvatom Marijom C. - jednim od sumnjivaca koje je u okviru istrage uhapsila njemačka policija i koji se trenutno nalazi u pritvoru. Marijo C. je, kako se pretpostavlja, bio desna ruka Ante Šapine, glavnog organizatora nogometnih namještaljki - i on je još uvijek u zatvoru.

Uskoro se očekuje i podizanje optužnice protiv "kralja kladioničarske mafije".

Glavna tema susreta Marija C. i Jozefa M. bio je bosanskohercegovački sudija Novo Panić. Slovak je trebao pomoći da se Panić popne u hijerarhiji sudijskog ceha, u drugu najvišu kategoriju, kako bi mogao suditi i u međunarodnim susretima Evropske lige (Europa League). I naravno - po nalogu kladioničarske mafije manipulirati ishode tih susreta.

Panić je, kako piše "Der Spiegel", s Marijom C. sklopio i nekoliko drugih "poslovnih" aranžmana. Navodno je 18. novembra 2009. u švicarskom Luganu od Marija C. primio 50.000 eura kao honorar za namještanje rezultata utakmice mladih (U21) reprezentacija Švicarske i Gruzije, u kojoj je lično dijelo "pravdu". Panića je u međuvrememu saslušala švicarska policija i on je odbacio sve prigovore. UEFA ga je ipak suspendirala - doživotno.

Dokumentacija istražnih organa na oko 20-tak stranica vrlo iscrpno tereti slovačkog dužnosnika M.-a, i UEFA za te sumnje zna otprilike pola godine.

"Krajem maja 2010. čelnici UEFA-e su o ovom slučaju razgovarali sa Slovakom", potvrđeno je iz sjedišta Evropske nogometne federacije.

Slovak pak ima posve drugačiju veziju priče. On je za "Spiegel" izjavio da o prigovorima na svoj račun još uvijek nije razmijenio ni jednu jedinu riječ sa službenim osobama iz UEFA-e. Jozef M. u intervjuu s njemačkim magazinom demantirao je bilo kakvu vezu s kladioničarskom mafijom. Odvjetnik Marija C. uopće nije komentirao nove sumnje.