Nogomet
74

Kirin kup: Japan demolirao Bugarsku, Halilhodžić zakazao okršaj s Baždarevićem

Piše: D. B.
Shinji Kagawa (Foto: EPA)
Shinji Kagawa (Foto: EPA)
U drugom polufinalnom susretu Kirin kupa snage su odmjerile selekcije Japana i Bugarske. Japanci su pobijedili s uvjerljivih 7:2 i plasirali se u finale, gdje će 7. juna igrati protiv reprezentacije BiH. Zmajevi su jutros u polufinalu nakon penala eliminisali Dansku.

Bh. stručnjak na klupi Japana Vahid Halilhodžić je izveo sljedeći sastav: Hasebe, Kagawa, Kashiwagi, Kawashima, Kiyotake, Kobayashi, Morishige, Nagatomo, Okazaki, Sakai i Yoshida.

Selektor Bugarske Ivaylo Petev se odlučio za Aleksandra Aleksandrova, Mihaila Aleksandrova, Chocheva, Dyakova, Marcelinha, Milanova, Mitreva, Ivelina Popova, Strahila Popova, Makendzhieva, Milanova, Skavcheva, Vasileva i Valeva.

Halilhodžićeva ekipa je odlično otvorila utakmicu te je povela već u 3. minuti golom Okazakija koji je pogodio nakon asistencije Kashiwagija.

Japanci su drugi pogodak postigli u 26. minuti, strijelac je bio Kagawa, a asistent Nagatomo.

Svoj drugi pogodak na ovoj utakmici Kagawa je postigao u 35. minuti, dok je asistenciju upisao Kobayashi. Samo tri minute kasnije se četvrti put na ovoj utakmici zatresla mreža Bugarske, a ovog puta je gol postigao Yoshida na asistenciju Morishigea.

Japanci su nakon prvog poluvremena imali uvjerljivo vodstvo.

U drugom poluvremenu je nastavljena apsolutna dominacija Japana. Yoshida je svoj drugi pogodak na ovoj utakmici postigao u 53. minuti nakon asistencije Kiyotakea, a četiri minute kasnije je na 6:0 povisio Usami. Asistenciju je i ovog puta upisao Kiyotake.

Igrala se 59. minuta kada su Bugari postigli prvi pogodak preko Mihaila Aleksandrova, a drugi je djelo Chocheva iz 82. minute.

Konačnih 7:2 za Japan postavio je Asano iz penala. Japan se plasirao u finale, gdje ga čeka reprezentacija BiH.

Finale se igra 7. juna na stadionu Suita City Football Stadium u Osaki. Bit će to direktan okršaj bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića, koji je selektor Japana te Mehmeda Baždarevića, selektora reprezentacije BiH.