Nogomet
6

Kineskog golmana koji je u fokusu interesovanja trenirao Lugušić

Piše: Edin Isanović
Wang Dalei (Foto: EPA)
Wang Dalei (Foto: EPA)
Kineskog reprezentativnog golmana Wanga Daleija koji se ovih dana našao u fokusu interesovanja zbog neobične odbrane jedanaesterca na Azijskom kupu trenirao je bh. stručnjak Enver Lugušić u Shanghai Shenhuau.

Dječak koji je dohvaćao lopte u Australiji pomogao je savjetom Dalei da odbrani kazneni udarac u okršaju protiv Saudijske Arabije. Kina je kasnije postigla pogodak i slavila 1:0, a upravo je čuvar mreže ove reprezentacije proglašen igračem utakmice. Lugušić je za Klix.ba ispričao više detalja o ovom golmanu.

"Radio sam sa njim od 2008. do 2010. godine. Bio je nevjerovatan među stativama. Imao je sjajne sposobnosti. Miraslav Ćiro Blažević koji je vodio Shanghai u to vrijeme imao je mnogo problema s njim. Dešavalo se da ujutro ne dođe na trening, vodio je buran noćni život. Također, bilo je slučajeva da krenemo na utakmicu, a on kasni. Sjećam se da je bio sujevjeran, a Ćiro je 'ludio' od njega. Jednom prilikom imao je frizuru različitih boja. Pamtim da ga je Blažević pozvao i rekao: 'Gdje se šišaš'? Wanga je odgovorio u centru grada kod svog prijatelja. Bivši selektor bh. tima je rekao: 'Reci svom brici da i ja hoću da se tako ošišam'. Igrači su se počeli smijati. Imali smo s njim problema, ali je bio golman nevjerovatnog potencijala", kazao je Lugušić za Klix.ba.

Potom je ispričao još jedan detalj vezan za Wanga Daleia.

"U to vrijeme najbrži igrač u Kini bio je Reng. Sjećam se da je Ćiro organizovao trku njega i Wanga. Desilo se čudo, Daleia je pobijedio. To je potvrdilo da je veliki potencijal. Visok je 182 cm, iako mu piše 187 cm. Na sastancima smo pokušavali riješiti probleme koje smo imali s njim. To bi bilo dobro pet ili šest dana, ali bi poslije ponovo nastavio po starom. Kupovao je skupocjene mobitele i naočale. Recimo, neko mu kaže da mu se to sviđa, a Wanga mu pokloni. Nikada nije mogao stvari zadržati kod sebe. Kao osoba je sjajan", kazao je nekadašnji golman FK Sarajevo.

Lugušić dodaje kako se nedavno čuo sa prijateljem Sandrom Juričićem koji je sada zajedno u Shandong Lunengu sa Daleiom. On mu je potvrdio da golman kineske reprezentacije sada radi mnogo ozbiljnije.

"Naglasio mi je kako je zakoračio u bračne vode i da trenira odlično. Istakao mi je kako se Wanga promijenio, da je profesionalac. Drago mi je da je tako. Čim sam danas vidio naslov da je kineski golman pitao dječaka na koju stranu da se baci kod penala znao sam da je to on", zaključio je Lugušić.