Igra kao preporođen
324

Kicker: Vedad Ibišević ili "nježni ubica"

Totalsport
Ibišević briljira u dresu Stuttgarta (Foto: AFP)
Ibišević briljira u dresu Stuttgarta (Foto: AFP)
U novom izdanju njemačkog Kickera, jedan dio je posvećen i 27-godišnjem bosanskom nogometašu Vedadu Ibiševiću, danas velikoj uzdanici Stuttgarta.

Na krilima njega, te Austrijanca Martina Harnika, Stuttgart je trenutno peta ekipa na tabeli. Imaju u džepu izlazak u Evropsko ligu, ali se nadaju čudu, odnosno, četvrtom mjestu i kvalifikacijama za Ligu prvaka. Četvrta Borussija iz Mönchengladbacha im trenutno bježi za sedam bodova.

Harnik je ove sezone u Stuttgartu, u 31 utakmici, postigao 17 pogodaka, a Ibišević u dvanaest nastupa za "Švabe" osam golova.

Tekst "Nježni ubica" započinje s teškom životnom pričom Ibiševića koji je s roditeljima prisilno napustio rodnu Bosnu i Hercegovinu gdje je devedesetih godina buktio rat. Put je vodio Ibiševića na sve strane svijeta. Od Švicarske i Sjedinjenih Država, do Francuske i Njemačke. Ibišević je profesionalnu nogometnu karijeru počeo u St. Louisu i Chicagu, a potom u PSG-u i Dijonu.

Njemačka nogometna priča je počela s igranjem u Aachenu, pa u Hoffenheimu i sada u Stuttgartu.

"Dok je igrao u Hoffenheimu želio je kod nas. Jako je to želio", rekao je sportski direktor Stuttgarta, nekadašnji odlični nogometaš Fredi Bobic, dok je isto tako nekadašnji nogometni as, a danas trener Stuttgarta Bruno Labbadia, ustvrdio:

"On je tačka na i našoj igri."

Na sve se nadovezao Ibiševićev suigrač, 27-godišnji William Kvist.

"Njegova nam igra otvara sva vrata."

Inače, Ibišević još uvijek traži kuću u Stuttgartu, te trenutno živi u 70 kilometara udaljenom Bad Rupenauu, kod Sinsheima, gdje je još donedavno bio idol navijača Hoffenheima. Ponekad prespava i u hotelu, a kako sam kaže najveću mu snagu u svemu daje šestomjesečni sin Ismail.

"Njegova uspješnost pred suparničkim golom je 50 posto otkada je došao u Stutgart. Zar to ne odgovara na sva pitanja o njemu?", zaključio je Bobic.