Nogomet
11

Kevin Kampl: BiH i Hrvatska napravit će šou u Brazilu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Bosna i Hercegovina i Hrvatska su super reprezentacije i napravit će šou na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Brazilu, tvrdi Kevin Kampl (23), fudbaler Red Bull Salzburga i reprezentativac Slovenije.

"Bosna ima posebno dobru ekipu. Igra napadački, što mi se posebno sviđa. BiH ima dva vrhunska napadača Edina Džeku i Vedada Ibiševića, sjajne igrače u sredini terena, ali i u odbrani. Uvjerili smo se u to u februaru ove godine kada su nam Bosanci očitali lekciju u Ljubljani. Sa lakoćom su nas pobijedili 3:0 u prijateljskoj utakmici“, rekao je Kamp, a o grupi F Svjetskog prvenstva u kojoj će u Brazilu, uz BiH, igrati i Argentina, Nigerija i Iran, kazao je:

"Neću otkriti toplu vodu ako kažem da je Argentina apsolutni favorit i da će biti prva u grupi. BiH je moj prvi izbor za drugu poziciju, ali pod uslovom da odigraju kako znaju protiv Irana, pogotovo Nigerije“.

Vatreni spadaju u svjetski vrh

Što se tiče Hrvatske na Mundijalu, Kampl je istakao da vjeruje kako će popularni Vatreni izaći iz krize do narednog ljeta, te da na osnovu pojedinačnog kvaliteta spadaju u svjetski vrh.

"Odlični su. To ne može niko osporiti. Pa, zamislite kakve Hrvati imaju igrače, to su Luka Modrić iz Real Madrida, Mario Mandžukić iz Bayerna...Sreća za njih je što je Mandžukić dobio samo utakmicu zabrane igranja na SP zbog crvenog kartona u baražu. I kod Hrvatske je slična situacija kao kod Bosne. Brazil će biti prvi u grupi, a Hrvatska, vjerujem, druga u konkurenciji Kameruna i Meksika. Istina, grupa u kojoj je Hrvatska nešto je teža, nego li ova u kojoj je BiH. U svakom slučaju, kada uđeš u osminu finala veliki je uspjeh. No, tada može te krenuti, pa da uradiš ono što nisi ni sanjao“, smatra Kampl, o favoritima za osvajanje titule prvaka svijeta naglasivši:

"Prvak svijeta bit će Brazil ili Njemačka. Oni su trenutno najbolji u svijetu i ne vidim treću reprezentaciju koja bi mogla na krov planeta u Brazilu“.

Kampl kaže i da je forma reprezentacije Slovenije u uzlaznoj putanji, te da je povratak Srečka Kataneca za selektora odlično utjecao na ekipu (debitirao u trećem mandatu na klupi državnog tima 6. februara 2013. godine u porazu od BiH – 0:3).

"Katanec je odličan selektor. Iz izgubljene doveo nas je u situaciju da smo mogli u baraž za SP. Nismo pobijedili Švicarsku i ostali smo bez ovog velikog takmičenja, ali nadam se da možemo izboriti plasman na naredno Evropsko prvenstvo, koje će se odigrati 2016. godine u Francuskoj. Uz malo sreće u žrijebu uvjeren sam da ćemo biti među 24 reprezentacije na EURO 2016. Slovenija to po kvalitetu i zaslužuje“, mišljenja je Kampl, koji se sa Red Bull Salzburgom plasirao u šesnaestinufinala Evropa lige, gdje će se sastati sa slavnim Ajaxom:

"Ajax je svakako favorit, ali ni mi nismo bez šansi. Bit će to veliko iskušenje za nas. Nadam se, zašto ne, da možemo pobijediti tim iz Holandije. Ne pobjeđuju uvijek favoriti, zar ne? U svakom slučaju naše ambicije su titula prvaka Austrije, ali i što je moguće dalje da doguramo i u Evropi. Već smo napravili dobar posao. Ipak, hoćemo još“.

Na meti klubova

Kamp je jedan od pet nominiranih i glavni favorit za najboljeg slovenskog fudbalera 2013. godine u izboru sportskog lista Ekipa.

"Imao sam dobru godinu. Zadovoljan sam učinjenim. Mogu i želim još bolje. Drago mi je da sam kandidat za fudbalera godine u domovini. Velika stvar za mene, mada mi je važnije da Salzburg i reprezentacija Slovenije pobjeđuju“, rekao je Kamp za Anadoliju.

Kevin Kampl našao se na meti brojnih evropskih klubova u ovoj godini. Mediji su bili pretrpani napisima o njegovoj seobi, a najviše interesiranja, barem medijskog, za usluge briljantnog Slovenca izrazili su čelnici turskog Fenerbahcea.

"Lagao bih kada bih rekao da mi ne godi kada vidim da se mnogi interesiraju za mene. Pogotovo, veliki klubovi kakav je Fenerbahce. Međutim, to je posao za mog menadžera. Nastojim biti bolji iz dana u dan, dobro raditi na treninzima i stalno napredovati“, ističe Kampl.