Dobio novi selektorski ugovor
0

Kemal Alispahić: U Tadžikistanu mnogo znaju o BiH

Razgovarao: Edin Isanović
Pod vodstvom bh. stručnjaka Kemala Alispahića nacionalni tim Tadžikistana je uspio doći do prvih bodova u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se igra u Brazilu 2014. godine. U intervjuu za Sarajevo-x.com Alispahić, koji se trenutno nalazi u glavnom gradu BiH, je govorio o svom novom poslu, Tadžikistanu, Premijer ligi BiH, Želji, Sarajevu i reprezentaciji.

Kako je došlo do realizacije transfera u Tadžikistan?

Ja sam prije svega napravio ime u Azerbejdžanu i Siriji. Radio sam u Al-Ittihadu koji je jedan od najvećih azijskih klubova, to mi je otvorilo vrata za druge timove i druge države. Menadžer reprezentacije Tadžikistana me kontaktirao kada su gostovali u Siriji i brzo smo se dogovorili. Preuzeo sam njihov nacionalni tim.

Odmah ste napravili određene pomake. Jesu li čelnici Saveza zadovoljni?

Kada sam došao rekli su mi da ne očekuju nikakav rezultat. Naglasili su da samo žele neki sistem, odnosno da reprezentacija krene pravim putem. No, u startu smo ostvarili nekoliko dobrih rezultata. Ponudili su mi novi ugovor, koji ću potpisati početkom aprila, a vodit ću i mladu reprezentaciju.

Nedavno ste bili u Nepalu sa nacionalnim timom. Kakve dojmove nosite?

Odlične, oni su dobili organizaciju Challenge Cupa, koji je ugostio osam reprezentacija. Takmičenje je bilo u trećoj zoni Azije. Tamo je potpuno drugačiji sistem kvalifikacija nego u Evropi, prvi iz grupe ide direktno na kontinentalnu smotru, a ostali na sljedeći Challenge Cup 2015. godine. Tadžikistan je prvi put došao u situaciju da osvoji bod, da postigne gol. Osim toga, pobijedili smo Indiju, a ostalima smo pružili jak otpor, zbog toga mi je ponuđen novi ugovor. Nepal se nalazi između Kine i Indije, bilo je interesantno igrati, tamo je i Mount Everest i bilo je dosta turista. Zaista lijepo iskustvo.

Postoji li mogućnost da se organizuje prijateljska utakmica sa nekom od bh. selekcija?

Do kraja godine nemamo zvaničnih utakmica, ali sam napravio program da odigramo četiri ili pet prijateljskih utakmica. Pokušat ću dogovoriti meč sa Husrefom Musemićem, koji vodi Olimpijsko-mediteransku selekciju, bila bi velika stvar ukoliko mognemo organizovati meč. U Tadžikistanu mnogo znaju o BiH, to me iznenadilo. Jeste li se adaptirali na život u Tadžikistanu?

Jesam, to je bivša zemlja SSSR-a, a nalazi se u srednjem dijelu Azije i graniči sa Afganistanom. Zanimljivo, 80 posto države čine planine. Tadžikistan ima nogometnu tradiciju, njihov najbolji klub Pomir je igrao nekada u ruskoj ligi. Međutim, kod njih je bio rat i sve se odrazilo i na najvažniju sporednu stvar na svijetu. U posljednjih četiri ili pet godina nogomet nije bio u ekspanziji. Reprezentacija čak jedno vrijeme nije ni postojala. Stvari su se promijenile onog momenta kada je za predsjednika Saveza imenovan sin predsjednika države. On je shvatio značaj sporta i prvi put u historiji angažovao stranca za šefa državnog tima. Isto će uraditi i sa košarkom, a jedan od kandidata je bivši igrač Bosne - Zdravko Radulović.

Vi ste svojevremeno bili trener tima sa Grbavice i prvi šef struke FK Sarajevo. Gledajući iz današnje perspektive, ima li napretka u bh. prvenstvu?

Pratim bh. ligu, a u subotu sam prisustvovao utakmici Željezničar - Travnik, mislim da je suđenje korektnije. Zasluge pripadaju Komitetu za normalizaciju. Dakle, uslovi su mnogo kvalitetniji nego prethodnih godina. Međutim, to još uvijek nije nivo kojim se može nešto napraviti u Evropi. Vidi se da je Željo puno jači od ostalih timova, zasluge pripadaju mom prijatelju Amaru Osimu, koji je pokazao da je odličan trener.

Kako komentarišete situaciju u Bordo timu? U posljednje vrijeme je bilo puno turbulencija. Sarajevo sada ima odličnog trenera, Dragana Jovića. Bojim se samo da mu se ne desi isto što i meni - da ga brzo potroše. Ljudi koji su sada u Upravi Bordo tima korektno obavljaju svoj posao, vidi se da hoće i da rade. Međutim, sam klub je izložen velikom pritisku, konstantno se očekuje veliki rezultat, što nekada nije ni realno. U ovom momentu imaju jednog mladog trenera, mada ne bi pogriješili da su se odlučili za Musemića. Jednostavno, treba ljude pustiti da naprave sistem, za sve treba vremena, ništa ne ide preko noći. Želim im puno sreće, i Draganu i Upravi kluba.

Može li bh. reprezentacija konačno izboriti plasman na jedno veliko takmičenje?

U prošlim kvalifikacijama naš državni tim je napravio velike stvari. Prije svega, to je zasluga selektora Safeta Sušića. Ne smijemo se opustiti i reći da će naredne kvalifikacije biti lagane. Vidim da se već stvara pritisak da moramo izboriti plasman, no, Grčka i Slovačka su vrlo ozbiljne. Nažalost, mnogo naših reprezentativaca ne iga za svoje klubove. Svi moramo znati da je jedno ono što je bilo u prošlom ciklusu, a drugo ovo što nas očekuje. Nismo bez šansi, ali se najviše bojim nas.

Treba li Sušić pozvati i neke nove igrače?

U Papeta imam povjerenje od prvog dana. Dugo vremena pratim njegov rad, on je bio veliki igrač, ali je i veliki trener. Sigurno je da će on najbolje znati šta treba uraditi. Bojim se samo nerealnog ptitiska, treba se priremati i ići od utakmice do utakmice, a u svemu je bitan i faktor sreće. Imamo ljude koji reprezentaciju mogu odvesti u Brazil.

Ko će osvojiti Ligu prvaka? U svim kombinacijama Barcelona je kandidat broj jedan. Dokle god igra Messi, nosit će prevagu za Katalonce.