Nogomet
12

Kazahstanskog selektora birat će navijači direktno na izborima

Klix.ba
Kazahstanski nacionalni tim u meču protiv holandske reprezentacije 2014. godine (Foto: EPA)
Kazahstanski nacionalni tim u meču protiv holandske reprezentacije 2014. godine (Foto: EPA)
Kazahstanski nogometni savez izjavio je kako će selektora nogometne reprezentacije ove zemlje navijači imati priliku birati direktno putem online izbora.

Osim toga, navijači imaju pravo izjasniti se da li će selektor biti stranac ili Kazahstanac, izjavio je predsjednik Saveza Erlan Kojagopanov.

Nakon što se prikupi najmanje 50.000 glasova, Savez će organizovati drugi krug izbora u koji će ući četiri kandidata s najvećim brojem glasova. Posljednji selektor ove zemlje bio je Rus Jurij Krasnojan, kojem je ugovor istekao u decembru i od tada je ovo mjesto upražnjeno.

"Cilj nam je biti što transparentniji i dat ćemo sve od sebe da i ovaj izbor bude takav", rekao je Kojagopanov, objasnivši kako će Savez sam donijeti odluku ukoliko ne bude dovoljno glasova.

Kazahstan, država sa 17,5 miliona stanovnika, nikada se nije plasirao na neko veće takmičenje još od kada je postao jedna od zemalja članica UEFA-e 2002. godine, a trenutno je 132. reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici.

Od sticanja nezavisnosti od SSSR-a 1991. godine kazahstansku reprezentaciju je vodilo pet stranih i osam domaćih selektora.