Nogomet
4

Katastrofalne brojke Manchester Uniteda u minuloj sezoni, Old Trafford vidio najmanje golova

Klix.ba
Louis Van Gaal (Foto: EPA)
Louis Van Gaal (Foto: EPA)
Od 1992. godine kada je engleska Prva divizija preimenovana u Premiership, Manchester United nikada nije završio ligašku sezonu sa manje od 58 golova. U ovosezonskih 38 mečeva Premiershipa United je postigao samo 49 golova. Uz to, osvojio je 66 bodova što je drugi najgori učinak tima sa Old Trafforda u 24 sezone Premiershipa.

Samo ove dvije navedene brojke govore mnogo o igrama i rezultatima Manchester Untieda u sezoni 2015/16. Trener Crvenih đavola Louis Van Gaal bi se trebao ozbiljno zabrinuti iako njegov tim ima šansu da naredne subote osvoji FA Cup. U finalu se sastaje sa Crystal Palaceom.

Manchester United je ove sezone osvojio 66 bodova i samo u jednoj sezoni Premiershipa imao je lošiji učinak. To se desilo u prvoj sezoni nakon odlaska Sir Alex Fergusona, dakle u sezoni 2013/14. kada je na klupi sjedio David Moyes.

Unitedovih 19 pobjeda u ovoj sezoni također su katastrofalan učinak i tako malo pobjeda imao je samo Moyesov United u spomenutoj sezoni 2013/14. Gledajući poraze, Moyesov United bio je lošiji - gubio je 12 puta, dok je Van Gaalov United u ovoj sezoni upisao 10 poraza.

Spomenuta cifra od 49 postignutih pogodaka dovoljna je da United zauzme tek 10. poziciju u Premiershipu gledajući samo ovu stavku. Više golova od Uniteda postizali su redom Manchester City, Tottenham, Leicester, Arsenal, West Ham, Liverpool, Southampton, Everton i Chelsea.

Najbolja tri strijelca Manchester Uniteda u Premiershipu su Martial (11). Rooney (8) i Mata (6). Ali, napadači nisu jedini krivci za mali broj postignutih golova, jer igrači Uniteda kreirali su samo 312 otvorenih šansi po čemu je četvrti najlošiji klub u ligi. Lošiji od Uniteda bili su samo Watford, Aston Villa i West Bromwich Albion.

United je ukupno imao 430 udaraca prema golu gostujućih timova u ovoj sezoni i po tome su 15. klub lige. Tottenham je, primjerice, uputio čak 229 udaraca više od Uniteda.

Na kraju svega, nije onda iznenađujuće da je United tim koji je imao najviše pobjeda (8) rezultatom 1:0 i da je uz gradskog rivala Manchester City imao najviše remija (5) rezultatom (0:0).

A podatak koji možda najviše smeta navijačima Uniteda je da su oni na Old Traffordu u Premiershipu prošle sezone vidjeli samo 36 golova gdje računamo i golove protivničkih timova. Nijedan drugi stadion nije vidio manje golova.