Nogomet
333

Katastrofa Brazila, Nijemci slavili 7:1 i plasirali se u finale Mundijala

Piše: Edin Isanović
Brazil - Njemačka 1:7. U prvoj polufinalnoj utakmici Mundijala domaćin takmičenja je potučen do nogu od Efla u Belo Horizonteu. Izabranici Joachima Lowa potpuno su nadigrali peterostruke prvaka svijeta i zasluženo izborili plasman u finale.

Ipak, početak utakmice nije slutio takav scenarij. Prvi prijete domaći u 3. minuti preko Marcela, ali njegov udarac odlazi preko gola. Uzvratili su Nijemci u 8. minuti. No, udarac Khedire izblokirao je njegov saigrač u sesnaestercu Brazila.

Igrao se 11. minut kada su poveli Nijemci. Kroos je ubacio iz kornera, a od odbrane Selecaa zaboravljeni Muller pogađa za vodstvo od 0:1.

Četiri gola za šest minuta

U 17. minuti domaći traže jedanaesterac nakon što je Lahm srušio Marcela. No, glavni sudija pokazuje da se igra nastavi.

Trostruki planetrani prvaci povećavaju vodstvo u 23. minuti. Pogodio je Miroslav Klose. To je bio njegov 16 gol na Svjetskim prvenstvima, čime je postao rekorder.

Samo što su krenuli sa centra Brazilci griješe, a to koriste Nijemci i preko Kroosa postižu treći pogodak. Sjajnim udarcem sa vrha šesnaesterca matirao je Cesara.

U 26. minuti bilo je 0:4. Ponovo je pogodio Kroos nakon što su igrači Elfa lako izašli na kraj sa nesigurnom odbranom Brazila.

Noćna mora za domaće se nastavila. Tri minute poslije bilo je 0:5. Ovaj put mrežu Brazilaca pogodio je Khedira. Domaći navijači bili su u potpunom šoku, a neki su čak i plakali.

Do kraja prvog poluvremena Ozil i njegovi saigrači potpuno su kontrolisali utakmicu i priveli prvih 45 minuta kraju.

Elf postigao dva pogotka u nastavku

U nastavku Selecao kreće snažno. U 52. minuti udarac Oscara brani Neuer. Golman Njemačka potom je, sjajnom intervencijom, zaustavio i šut Paulinha.

U 60. minuti Muller je oprobao svoj šut, ali nije bio precizan. Šest minuta poslije Cesar istrčavanjem izbija loptu i spašava siguran pogodak.

No, u 69. minuti bilo je 0:6. Mrežu Brazilaca pogodio je Schurrle. Isti igrač deset minuta kasnije postiže fantastičan sedmi pogodak za Njemačku.

Do kraja utakmice Oscar je u posljednjim minutama smanjio na 1:7. Elf je ponizio domaćina Mundijala, nanio mu najteži poraz u historiji i trasirao put u finale.

Njemačka će sutra saznati protiv koga će igrati 13. jula u finalu gdje će puni samopouzdanja i optimizma pokušati doći do četvrtog naslova prvaka svijeta. Drugi polufinalni par čine Argentina i Holandija.