Velika afera
0

Katarani demantuju kupovinu SP-a i prijete tužbom FIFA-i

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
"Kategorički demantujemo bilo kakve nečasne radnje u vezi s našim dobijanjem domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine", saopćili su iz Katarskoga nogometnog saveza.

Indicija da su mitom kupili glasove za organizaciju Mundijala 2022. godine pojavila se prilikom nedjeljnog saslušanja dosadašnjeg dopredsjednika Svjetske nogometne federacije (FIFA) Jacka Warnera, koji je istražiteljima iz Etičke komisije rekao da posjeduje elektronsku poštu u kojoj glavni FIFA-in sekretar Jerome Valcke navodi da je Katar kupio glasove uoči izbora domaćina SP-a 2022. godine. Valcke je kasnije potvrdio da je poslao elektronsku poštu dotičnog sadržaja.

"Pod hitno tražimo objašnjenje iz FIFA-e. U međuvremenu, poduzeli smo korake kako bismo istražili naše pravne opcije", dodaje se u saopćenju.

FIFA-ina je Etička komisija u nedjelju privremeno suspendovala Warnera i Kataranina Mohameda Bin Hammama, dosadašnjeg predsjednika Azijskoga nogometnog saveza i protukandidata na predsjedničkim izborima aktuelnom predsjedniku Seppu Blatteru. Dvojac se sumnjiči da je posredovao kupovini glasova za katarsku kandidaturu, te da je stoga predsjednicima nacionalnih saveza karipskih država organizovao isplatu nagrada za vjernost u iznosu od 40.000 $ po glavi ranije ovog mjeseca.

Bin Hammam se nakon svega povukao iz predsjedničke kandidature, ali i najavio žalbu protiv suspenzije. Istu razmatra i Warner.