Selektor Slovenije za portal Klix.ba
88

Katanec: BiH je među najboljim reprezentacijama, možete na SP

Piše: J. Hadžiahmetović
Srećko Katanec, selektor nogometne reprezentacije Slovenije, u razgovoru za portal Klix.ba kaže kako Safet Sušić radi odličan posao sa Zmajevima, za koje vjeruje da će se naći u Brazilu na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2014. godine.
Srećko Katanec (Foto: AFP)
Srećko Katanec (Foto: AFP)
Prijateljska utakmica između reprezentacija Slovenije i Bosne i Hercegovine, koja se igra 6. februara na stadionu Stožice u Ljubljani, za Kataneca će biti prva utakmica na klupi Zmajčeka otakako je imenovan na ovu funkciju krajem prošle godine.

"Prvi put ću biti s tim momcima. U dva dana napravit ću dva treninga, što je malo. Muku mučimo kako to da sastavimo. Kod nas neće biti nekih velikih promjena, zvat ću manje-više igrače koji su bili pozivani i prije. Ovo je prijateljska utakmica u kojoj ćemo imati veoma jakog protivnika", kaže Katanec na početku razgovora za portal Klix.ba.

Za selektora Slovenije utakmica protiv Zmajeva bit će veoma važna uoči početka drugog dijela kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Slovenci se nalaze u nezahvalnoj poziciji kada je riječ o stanju u grupi E. U četiri utakmice ubilježili su samo jednu pobjedu i čak tri poraza.

"Za mjesec i pol igramo dvije veoma važne utakmice protiv Islanda. Naše šanse u kvalifikacijama su veoma slabe, ali nije još kraj", kaže Katanec.

Naš sagovornik nije htio izdvojiti bh. igrače koji bi mogli biti najveća prijetnja golmanu Samiru Handanoviču.

"BiH ima velike talente i igrače koji igraju godinama. Džeko se nadavao golova od Wolfsburga do Cityja. Imate toliko igrača koji dugo igraju zajedno i mnogo su se napatili. Ja vas poštujem i trenutno ste među jačim reprezentacijama na svijetu. Misimović i Pjanić su dva vezna igrača koje bi svako poželio u svom timu, tu je i zadnji red, gdje također imate odlične igrače", kaže selektor Slovenije.

Katanec se veseli i susretu sa Safetom Sušićem sa kojim je prije više od dva desetljeća dijelio svlačionicu kao reprezentativac tadašnje Jugoslavije.

"Kad je on bio legenda u Jugoslaviji, ja sam ušao u reprezentaciju i imao sam sreću igrati sa njim", pojašnjava Katanec koji je uvjeren da će Zmajevi naredne godine biti u Brazilu na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Foto: AFP
Foto: AFP
Godine 1990. reprezentacija Jugoslavije, koju je sa klupe vodio Ivica Osim, eliminisana je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji od Argentine nakon izvođenja penala. Iako je Švabo već u prvom poluvremenu ostao bez isključenog Refika Šabanadžovića, Jugoslavija je bila bolja ekipa na terenu. Međutim, nakon 90 minuta i produžetaka, utakmica je otišla u penale.

Golman Tomislav Ivković odbranio je penal Maradoni, a Pedro Troglio promašio je udarac za bijele tačke. Za Jugoslaviju su promašili Dragan Stojković, a golman Argentinaca Sergio Goycochea odbranio je penale Dragoljubu Brnoviću i Faruku Hadžibegiću, što je značilo i kraj učešća za Jugoslaviju na tom prvenstvu.

"Jedva sam čekao utakmice reprezentacije. Vjerujem da je to bio slučaj i kod ostalih, samo da smo zajedno i da igramo. Danas, ako igrači teško dolaze da igraju u reprezentaciji teško se napravi neki rezultat. BiH sada više nema nikakvih problema sa nezadovoljstvom. Igrači dolaze i znaju šta trebaju napraviti, novac im ne igra veliku ulogu i zbog toga ne dolaze. Sa Šefom (Ivicom Osimom op. a.) čuo sam se prije nekoliko dana. Radujem se što ću ga ponovo vidjeti, kao i sve te ljude", dodaje Katanec.

Selektor Slovenije kaže kako BiH ima mnogo nogometnih talenata.

"I u Sloveniji imate nekoliko momaka za koje sam ja mislio da su Slovenci, a oni imaju bh. pasoš, j... ga", kaže Katanec kroz smijeh.

U Sarajevo, gdje je služio vojsku, kaže, rijetko dolazi zbog silnih obaveza koje ima. Katanec dodaje kako je u ovom trenutku regionalna nogometna liga nemoguća misija zbog svega što se dešavalo u prošlosti te mogućih navijačkih sukoba.