Nogomet
0

Katalonski mediji: Luis Enrique favorit za trenera Barcelone

Totalsport
Premda su španski mediji u subotu ujutro izvještavali kako je argentinski stručnjak Gerardo Martino favorit za novog trenera nogometaša Barcelone, tokom dana se kao glavni kandidat nametnuo Luis Enrique (43)…

Podsjetimo, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, u petak se s klupe španskog prvaka povukao Tito Vilanova, a čelnici kluba su najavili da će vrlo brzo imati novog trenera. Još je tokom jutra katalonska televizijska stanica TV3 objavila da je odabir vodstva Barcelone Luis Enrique, a kasnije je i lokalni dnevnik Sport potvrdio kako je bivši kapitrn ''blaugrane'' preuzeo ''pole position'' u utrci za novog trenera.

Luis Enrique je kao igrač ponikao u Sportingu iz Gijona, od 1991. do 1996. je igrao za Real Madrid iz kojeg je prešao u redove najvećeg rivala i postao legenda Barcelone. Od 2008. do 2011. je bio trener druge Barcelonine ekipe, u sezoni 2011/12 je vodio Romu, a prošli je mjesec postao trener Celte.

Iako u španskoj ligi postoji pravilo da jedan trener u istoj sezoni ne može voditi dva kluba u Primeri, a sezona je službeno počela 1. jula, ne bi trebalo biti problema oko Enriqueova eventualnog dolaska na Camp Nou. Naime, kako piše Sport, Celta ga zasad nije službeno prijavila Španskom nogometnom savezu kao svoga trenera, tako da on slobodno može otići u Barcelonu. Dakako ako ga Celta pusti uz, očekuje se, određenu odštetu.