Nogomet
3

Kartoni i izmjene igrača prvi put uvedeni na SP-u u Meksiku 1970. godine

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Deveto Svjetsko nogometno prvenstvo odigrano je 1970. godine u Meksiku, a reprezentacija Brazila je po treći put postala prvak svijeta i tako u trajno vlasništvo preuzela tadašnji pehar "Jules Rimet".

Na prvenstvu u Meksiku učestvovalo je 16 reprezentacija: Belgija, Bugarska, Čehoslovačka, Engleska, Zapadna Njemačka, Izrael, Italija, Rumunija, SSSR, Švedska, Brazil, Peru, Urugvaj, El Salvador, Maroko i Meksiko.

Finale su na stadionu Aztec u Mexico Cityju pred 108.000 gledalaca igrali Brazil i Italija. Carioce su slavile pobjedu rezultatom 4:1 i nakon 1958. i 1962. godine po treći put postale svjetski prvak. Golove na toj utakmici su postigli Pele (18. minta), Roberto Boninsegna (37. minua), Gerson (38. minuta), Jairzinho (66. minita) za Brazil i Carlos Alberto (86. minuta) za Italiju.

Tadašnji selektor Brazila Mario Zagallo je postao prvi čovjek koji je SP osvojio i kao igrač i kao trener.

U veličanstvenom polufinalu Italija je sa 4:3 svladala Zapadnu Njemačku u jedinom meču u historiji SP-a na kojem je postignuto 5 pogodaka u produžetku. Ispostavilo se da su Italijani bili krajnje iscrpljeni nakon tog meča i da nisu mogli pružiti bolji otpor brazilskim legendama u finalu.

Legendarni brazilski as Pele je u Meksiku osvojio svoju treću titulu i okončao svoju reprezentativnu karijeru na svjetskim prvenstvima. On je na utakmicama svjetskih prvenstava odigrao ukupno 14 utakmica i postigao ukupno 12 golova.

SP 1970. u Meksiku ostalo je upamćeno i o tome što je prvi put na utakmicama SP primjenjivano pravilo dodjeljivanja žutih i crvenih kartona na gruba kršenja pravila igre, ali sve utakmice su bile u sportskom duhu i sudije nisu vadile crvene kartone iz džepova.

Još jedan od noviteta u nogometu koji se prvi put primijenio na SP u Meksiku je i pravo svih timova da na svakoj utakmici mogu vršiti zamjene igrača.

Najbolji strijelac prvenstva u Meksiku je bio napadač Zapadne Njemačke Gerd Muller sa 10 postignutih golova. Iza njega su ostali Brazilac Jairzinho sa sedam i Peruanac Teofilo Cubillas sa pet golova.

Deveto SP bilo je i najefikasnije u dotadašnjoj historiji prvenstava sa u prosjeku postignuta tri gola po utakmici. Na ukupno 32 utakmice je postignuto 95 golova. Najefikasnija reprezentacija u toj kategoriji bila je Zapadna Njemačka sa 17 postignutih golova.

Pehar "Jules Rimet", nazvan po osnivaču SP, prešao je u trajno vlasništvo trostrukog prvaka Brazila, ali on je ukraden i nikada nije pronađen. FIFA je Brazilu dodijelila repliku tog pehara.