Nogomet
0

Karl-Heinz Rummenige ponovo izabran za predsjednika ECA-e

Klix.ba
Predstavnici 167 članica Evropske asocijacije klubova (European Club Association), ECA, prisustvovali su 11. Generalnoj skupštini u Ženevi, među kojima i predstavnici FK Sarajevo, FK Željezničar i NK Široki Brijeg.

Na početku Skupštine koja je 10.09.2013. godine održana u Hotelu President Wilson u Ženevi (Švicarska), ECA je objavila da je 19 novih klubova priključeno asocijaciji, između ostalih Atletico Bilbao i Real Sociedad iz Španije, Honved iz Mađarske, Maccabi iz Izraela, Udinese iz Italije, Olimpija iz Slovenije.

105 punopravnih članova ECA-e sa pravom glasa, među kojima i FK Sarajevo kao jedini punopravni član iz Bosne i Hercegovine, izabrali su i novi Upravni odbor ECA-e. Tako je za predsjednika ponovo izabran Karl-Heinz Rummenigge (FC Bayern Munchen), prvi podpredsjednik je Umberto Ganini (AC Milan), drugi podpredsjednik je Sandro Rosell (FC Barcelona), a treći podpredsjednik Evgeni Giner (PFC CSKA Moskva).

Pored njih, u Upravni odbor su izabrani i Ivan Gazidic (Arsenal FC), Pedro Lopez Jimenez (Real Madrid CF), Andrea Agnelli (Juventus), Jean-Michel Aulas (Olympique Lyonnais), Diogo Brandao (FC Porto), Theodore Giannikos (Olympiacos FC), Edwin van der sar (AFC Ajax), Michel Verschueren (RSC Anderlecht), Jakub Otava (AC Sparta Praha).

Jedini predstavnik sa Balkana koji ima svog predstavnika u novoizabranom Upravnom odboru ECA-e je GNK Dinamo iz Zagreba iz susjedne Hrvatske. Ispred Dinama, Zoran Mamić je zadobio povjerenje delegata. Za bh. klubove najbitniji je izbor Ausrysa Labinaca (FK Ekranas), koji predstavlja klubove četvrte subdivizije, među kojima su klubovi iz naše zemlje.

Nakon reizbora za predsjednika ECA-e, Karl-Heinz Rummenigge se obratio prisutnim delegatima sljedećim riječima:

"Ponosan sam što sam izabran da i u naredne dvije godine budem predsjednik. Mnogo smo toga postigli u prošlosti, ali naša misija nije gotova. Sa podrškom svih klubova, novoizbrani Upravni odbor će nastaviti da radi dobro za evropski fudbal, te osigurati da glas klubova bude uvažen", kazao je Rummenige koji je u ime FC Bayern Munhen primio i nagradu za najuspješniji fudbalski klub u sezoni 2012/13.

Osim izbora novog rukovodstva ECA-e, diskutovalo se i o mogućoj promjeni termina odigravanja Svjetskog prvenstva u Qataru 2022. godine sa ljetnog na zimski period. Stav ECA-e po tom pitanju jeste taj da ECA zahtjeva od FIFA-e da u postupak odlučivanja budu uključeni državni savezi, lige te igrači, kako bi se donijela najbolja odluka za fudbal.

Povodom Generalne Skupštine ECA-e, proglašeni su i dobitnici četiri nagrade ECA-e. Nagrade su prvi put predstavljene 2010. godine s ciljem nagrađivanja nadprosječnih rezultata klubova, tako je za "Evropski klub godine 2013" izabran FC Bayern Munchen. Nagradu za "Najveći sportski napredak 2013" dobila je Borussia Dortmund, nahradu za "Najbolji program saradnje sa lokalnom zajednicom i odgovornosti 2013" dobio je KRC Genk, dok je Juventus nagrađen nagradom "Najbolje dostignuće: razvoj omladinskog pogona". Više detalja o ECA nagradama 2013 možete pronaći ovdje.